28.07.2020, 21:18

Чому жовтіють і сохнуть листя у огірків

Татьяна Землянко | Всі новини автора
желтеют листья на огурцах

На жаль, ситуація з пожовтінням листя у огірків досить поширена. В основному причиною цього є неправильний догляд або просто порушення оптимальних умов вирощування культури. Сьогодні ми розберемо, які існують ще причини і як з ними боротися.

Дуже важливо розпізнати причину пожовтіння листя, тому що рослина може захворіти або голодувати. Тому її слід знайти і усунути, щоб врятувати культуру.

  1. Полив. Огірки відносяться до вологолюбних рослин. Якщо ви їх рідко або мало поливаєте, то це може бути першою причиною їх засихання. Все ж помірність слід дотримуватися, тому що від надмірної вологи рослина загниет. У сильну спеку поливати також не рекомендується – від попадання води і сонячних променів одночасно листя отримають опік. Відмінний варіант поливу-вечірній і ранковий час.
  2. Добрива. Недолік азотних добрив під час вегетації рослини згодом теж зіграють свою роль в кольорі листя. Регулярна підгодівля, що чергується мінеральними і органічними добривами, посприяє рясному врожаю здорових огірків.
  3. Температура. Перепади температури можуть привести до переохолодження, від чого рослина отримає стрес і почне жовтіти.
  4. Захворювання. У огірків також є віруси і хвороби, наприклад, фузаріоз, і вони теж входять в число причин появи жовтого листя.
  5. Прополювання. Розпушування грунту або прополка грядок також можуть бути причиною пожовтіння, якщо ви випадково пошкодили кореневу систему.
  6. Освітлення. Недолік сонячного світла або освітлення в теплиці теж впливає негативно.
  7. Шкідник. Комахи-шкідники пошкоджують кореневу систему, і рослина може зовсім загинути.

Читайте також: ТОП 5 добрив і їх застосування у сільському господарстві

Аби ваш улюблений овоч дав хороший урожай – красиві, здорові огірочки, – слід приділяти йому належну увагу. В першу чергу потрібно стежити за комфортними умовами: наприклад, від грибкових захворювань можна обприскувати фунгіцидами, бордоською рідиною, мідним купоросом і т. д. У боротьбі з комахами потрібно застосувати хімічні препаратв, таких як Фитоверм, Біотлін, Актара і ін.

Народні методи

Содовий розчин – 10 літрів води і одна столова ложка харчової соди. Поливати для профілактики від грибкового захворювання.

Цибулевий відвар – у ємність 0,7 літрів набрати цибулиння і залити 10 л води, поставити на плиту і довести до кипіння, потім залишити під накритою кришкою на 14 годин. Далі процідити, розвести з водою 1:4 і обприскувати для запобігання пожовтіння листя. Розчин, що залишився, вилийте під кущі.

Сподіваємося, ця інформація була вам корисною, і ви зможете визначити причину пожовтіння листя та усунути її.

Читайте також: Фітофтороз на картоплі та помідорах: народні методи боротьби