27.08.2021, 21:43

Ефективний захист рослин від хвороб: яким він має бути?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Різноманітні захворювання с/г рослин завжди призводять до негативних наслідків (погіршення стану рослинних насаджень і, як результат – значних втрат врожаю, фінансових збитків). Щоб цього не сталося, фермери та підприємці мають завчасно розпочати захист рослин від хвороб. Це можуть бути агротехнічні, хімічні, біологічні чи інтегровані методи захисту. Що ж вони передбачають?

Агротехнічні методи збереження рослин націлені на дотримання строків висіву насіння, вчасного збору урожаю, зберігання готової продукції у спеціально відведених для того місцях. Біологічні – за головний «інструмент» мають живих організмів (спеціалізованих фітофагів, мікроорганізмів, грибів) чи орудують біогенними засобами. Хімічні – передбачають використання препаратів на основі певних речовин (часто токсичних для флори та фауни, екології в цілому).

Та ідеальним варіантом стане комплексний (інтегрований) метод, який включає: ретельний моніторинг поля за всіма його важливими параметрами, регулювання кількості корисних та шкідливих об’єктів, посадка спеціальних сортів рослин із підвищеною стійкістю до хвороб, створення карантину для «хворих с/г культур», контроль стану вирощуваної продукції, глибоку оранку, ліквідацію залишків після збору врожаю, боротьбу з комахами-перенощиками інфекції.

Елементарний, доступний кожному агропідприємцю захист рослин від хвороб включає:

  • дотримання сівозміни;
  • оптимізацію системи зрошення;
  • вчасну боротьбу з бур’янами;
  • профілактику та лікування вже наявних захворювань;
  • використання безпечних, результативних засобів обробки передпосівного матеріалу та дорослих рослин.

Підходити до цього питання слід комплексно, зважувати та прораховувати кожен крок. Тільки так можна зберегти насадження, примножити урожай та прибуток, прикладаючи мінімум зусиль та капіталовкладень.

ДоброДІЙ-Комфорт Універсальний: надійний захист+ефективне живлення

Перед багатьма фермерами постає нагальне питання: як вберегти свої поля від масового зараження хворобами? При цьому не нашкодити ні людині, ні довкіллю? Вдалим вибором стане мікроелементне добриво багатовекторної та пролонгованої дії «ДоброДІЙ-Комфорт Універсальний». Добриво добре засвоюється рослинами, має широкий спектр дії (бактеріози, грибки та ін.). Розроблене на основі іонів сірки, міді, йоду, алюмінію, ванадію, нікелю, кобальту. Підходить для обробки насіння та позакореневого підживлення с/г культур. Покращує синтез хлорофілу, стимулює ферментативні процеси, підвищує загальну стійкість до хвороб. Має безліч позитивних відгуків від задоволених фермерів та агропідприємців. Тому, беззаперечно, лідирує серед інших хімічних препаратів по обробці рослин.

Підводячи підсумки, слід наголосити, що захист рослин від хвороб – це складний, до дрібниць продуманий комплекс заходів, який має бути виконаний в конкретні строки, з використанням дієвих та не токсичних препаратів. Такий підхід допоможе попередити рослинні мутації, зупинить забруднення ґрунтів та річок, збереже здоров’я людини та продовжить її вік.

теги: