01.11.2021, 13:02

Як правильно висаджувати кукурудзу на ділянці

Ольга Станішевська | Всі новини автора

На перший погляд здається, що вирощування цієї невибагливої культури не викликає ніяких складнощів, але насправді важливо враховувати велику кількість факторів, щоб зібрати добрий врожай кукурудзи.

Результат багато в чому залежить від того, як посадити кукурудзу - за якою схемою, в які терміни, без попередньої підготовки насіння або з нею тощо. Сьогодні ми поговоримо про всі нюанси.

Готуємо насіння і висаджуємо кукурудзу в оптимальні терміни

Щоб заощадити час і не витрачати його на вирощування розсади, заздалегідь можна підготувати насіння, тим самим прискоривши появу перших сходів. Основна підготовка насіння кукурудзи до висіву полягає в їх прогріванні на сонці протягом п'яти днів з подальшим замочуванням у теплій воді. Досвідчені городники рекомендують протравити насіння додатково перед висівом за допомогою фунгіцидів.

Висаджзувати кукурудзу рекомендується у другій декаді травня - до цього часу вже пройдуть заморозки, а ґрунт прогріється до потрібної температури для проростання насіння - від +10°С до +13°С. Що стосується цукрової кукурудзи, то її краще висівати при +17°С на ґрунті.

Заморозки до -3° не завдадуть шкоди кукурудзі, але якщо Ви посадите насіння в дуже вологу й холодну землю, у Вас навряд чи з'являться сходи, тому що насіння в цих умовах гинуть.

Норма та особливості висіву

При вирощуванні кукурудзи особливу увагу слід приділити нормі висіву насіння, бо надто загущені посадки, так само, як і надто рідкі, негативно позначаться на врожаї. В результаті надмірного загущення погіршується процес фотосинтезу, знижується число качанів на кукурудзі й зменшується маса зерен з огляду на те, що рослини ростуть у тіні один одного, а для нормального росту кукурудзи необхідна велика кількість світла. Рослини, які стоять рідко, не повністю використовують поживні речовини і вологу з ґрунту, що призводить до зниження врожайності кукурудзи з одного гектара. Як же висадити кукурудзу правильно?

Як правило, на грядці кукурудзу вирощують у два рядка з метою перехресного запилення рослин. Відстань між рядками - 20-40 см (залежить від сорту). Якщо Ви хочете висадити кукурудзу в один ряд уздовж межі ділянки, між лунками можна зробити відстань у 35 см. Оптимальна глибина висаджування насіння становить п'ять сантиметрів.

Покладіть у кожну лунку по два-три зернятка, щоб у разі несприятливого проростання не знизився урожай. Проріджуйте сходи, залишаючи лише ті, що виглядають найбільш розвиненими і сильними.

Ось, мабуть, і все, що потрібно знати про те, як посадити кукурудзу і виростити багатий урожай.

теги: