24.06.2022, 08:51

Вощина у бджільництві - важливий елемент ведення пасіки

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Вощина у бджільництві, насамперед - здоров'я сімей, а вже потім урожай меду. Вощина - лист, який кріпиться до рамки та вставляється у вулик. Від якості вощини залежить і дохід кожного пасічника. Здебільшого вощину створюють на підприємствах по переробленню воскової сировини. Використовують звичайний віск, але не можна використовувати віск від хворих сімей, бджоли не будуть працювати на такій вощині.

В сучасному світі мало бджолярів, які самостійно роблять вощину. Зробити вощину повністю реально, але якщо немає часу - купуємо. Пасічники кріплять листки вощини до рамки, поставити рамку у вулик зовсім не важко і не займе багато вашого часу. Розмір може бути будь-який, все залежить від розміру вулика. Ставимо вощину в більшості ранньою весною, коли бджоли лише готуються до весняного збору урожаю. Вся сім'я бджіл буде зайнята вощиною, часу на роїння у сім'ї не буде.

Вощина може бути натуральна та пластикова. Натурально вощина виробляється ЛИШЕ з натурального воску. Вощина на рамку "Дадан" має розмір 410 мм на 260мм, в 1 кг 12-14 листів, а в пачці 5кг 65-67 аркушів. Трутнева вощина - тонкі листи, які створюють умови для виведення трутнів. В 1 кг стандартного розміру 12 листів. Пластикова вощина - міцна, довговічна й легка у використанні вощина.

Така вощина дозволяє бджолам, відбудовувати рівні та красиві стільники з мінімальною кількістю трутневих осередків. У разі пошкодження стільника, бджоляр може швидко зняти непотрібну кулю стамескою, після чого бджоли відбудують нові стільники. Важливим елементом вощини із пластику є її стійкість до можливого ураження восковою міллю, адже при її появі на одному соті вона не здатна пробратися через пластик на сусідній.

Ми живемо в сучасному світі, який насичений технологіями. Компанія ПаркПлюс має величезний вибір вощини. В наявності є натуральна і пластикова вощина. Наша компанія обслуговує клієнтів із нестандартними замірами також. Відправляємо по всій території України. Вагаєтеся? Є питання? Звертайтеся в компанію ПаркПлюс - проконсультуємо і підкажемо Вам із Власного досвіду, що Вам потрібно замовити.

Важлива складова кожного бджоляра - вощина. Бджоли не можуть якісно працювати без хорошої вощини. Рамку з вощиною дуже легко помістити у вулик, тому на весну бажано запасатися вощиною і давати роботу своїм бджолам. Для України пластикова вощина новинка, але хто із бджолярів вже замовляв в ПаркПлюс, залишилися задоволені. Кожному клієнту надаємо професійну консультацію.