10.08.2021, 12:24

Чистка срібних прикрас: кілька перевірених способів

Віктор Білий | Всі новини автора

Темне покриття на сріблі викликає двоокис сірки, тобто забруднене повітря. Чистити срібло нескладно, для цього не потрібні спеціальні засоби. Щоб очистити почорніле срібло, використовуйте зубну пасту, лимонний сік, золу або газований напій.

Що зробити, щоб срібло темніло повільніше?

На жаль, повністю виключити цей процес неможливо, але невелика зміна звичок може значно уповільнити потьмяніння срібла.

  • Срібло слід зберігати окремо від інших прикрас. Контакт із золотом, хірургічною або нержавіючої сталі прискорює утворення темного покриття на сріблі.
  • Срібло не любить вологу, тому не зберігайте прикраси на кухні або у ванній, оптимальне приміщення – це спальня, вітальня або гардеробна.
  • Обмежте контакт срібла з косметикою по догляду за тілом, хімічні інгредієнти косметики сприяють швидшому утворенню темного нальоту.
  • Знімайте прикраси для купання в морі, тому що солона морська вода і косметика для засмаги – Вбивча суміш для прикрас.
  • Не засмагайте в прикрасах і не беріть прикраси зі срібла в спортзал.
  • Не беріть прикраси в басейн - хлорована вода прискорює утворення нальоту.

Читайте також: Як чистити срібні кільця

Чистка срібла: прості способи

  1. Один з найпопулярніших способів ефективно очистити срібло - протерти його бавовняною тканиною і зубною пастою (або зубною щіткою м'якої або середньої жорсткості).
  2. Дуже часто рекомендується використовувати алюмінієву фольгу, воду і сольовий розчин для видалення темних відкладень зі столових приладів або срібних прикрас. Важливо, щоб це був ненасичений розчин – найкраще використовувати близько 5 чайних ложок солі на літр води. На дно посуду (не металевої) потрібно покласти фольгу і залити окропом води з сіллю. Покладіть вироби й почекайте хвилин 30. Після такої обробки срібло слід ретельно вимити та просушити.
  3. Кисле молоко відмінно очищає срібло. Срібні вироби покладіть в скляну миску з кислим молоком і залиште на ніч. Потім промийте срібло водою, просушіть і відполіруйте.
  4. Вода після варіння картоплі незамінна для чищення срібла. Після варіння картоплі опустіть темне срібло в воду, залиште на 3-4 години, потім відполіруйте срібні вироби, промийте в чистій воді, просушіть і знову відполіруйте.
  5. Очищаюча суміш з оцту, харчової соди та води. Ще один спосіб швидко очистити срібло - це приготувати водяну баню з 1 літром теплої води, 1 столовою ложкою оцту й 1 столовою ложкою харчової соди. Всі інгредієнти ретельно перемішуємо дерев'яною або пластиковою ложкою, в розчин занурюємо срібні предмети. Через чверть години у воді повинен залишитися Темний осад, срібло слід відполірувати, промити й знову відполірувати.

Читайте також: Срібні прикраси: як вибрати?