31.07.2023, 21:38

Кішка з чутливим травним трактом — як має виглядати її дієта?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Все більше власників собак і котів повідомляють про проблеми з травленням у своїх вихованців, пов'язані з їх надмірною чутливістю до їжі. Вони приходять у магазин у пошуках дієтичного рішення, яке усуне ці симптоми та забезпечить їхнім улюбленцям повсякденний комфорт. Багато виробників пропонують корми, присвячені таким вихованцям. Отже, як підібрати оптимальний корм для котів з чутливим травленням в магазині?

Шлунково-кишкові проблеми у котів

Проблеми зі шлунком можуть бути у будь-якої кішки. У деяких тварин, однак, це не одноразове нездужання, а постійно повторювана хвороба. Якщо ви помітили, що стан вашої кішки останнім часом погіршився, обов'язково якомога швидше відведіть його до ветеринара. Шлунково-кишкові захворювання, які повинні вас насторожити:

  • діарея,
  • запор,
  • блювота,
  • відсутність апетиту/надмірний апетит,
  • втрата ваги,
  • переповнення і булькання в шлунку,
  • газ.

Точна діагностика дозволить визначити план дій і лікування. Проблеми з шлунково-кишковим трактом можуть бути спричинені кількома різними факторами. Можливо, причиною поганого стану вашого вихованця є паразитарна інвазія. Ймовірна харчова непереносимість або неправильне харчування. Також можливо, що ваш вихованець має запальне захворювання кишківника.

Непереносимість котячої їжі

Харчова непереносимість — це аномальна і небажана реакція організму на щось нешкідливе для здорової людини. Проблеми зі шлунком (відразу після шкірних реакцій, таких як подряпини, алопеція) є одними з найпоширеніших ознак того, що певні інгредієнти в раціоні можуть погано переноситися кішкою. Пам'ятайте, що практично все може викликати алергію. Мова йде про тваринні білки, рослинні білки й навіть технологічні добавки, які використовують виробники кормів.
Продуктами з високим алергенним потенціалом є: курячий білок, яловичий білок, кукурудза, пшениця, соя, риба.

Вибір корму для котів

Виключення зі свого раціону компонента, що викликає негативну реакцію організму, є основним кроком, який необхідно зробити. Корм для кішок з чутливим шлунком повинен бути монобілковим. Використання елімінаційної дієти, тобто вживання лише одного білка протягом 6-8 тижнів, а краще протягом 12 тижнів, дозволить вам побачити, чи викликає певна їжа розлад травлення. Вибираючи корм для кота з чутливим травним трактом, зверніть увагу на його упаковування. Не кожен вихованець добре перенесе консерви.

Жадібне поїдання їжі

Якщо ви помітили, що ваш кіт часто рве, подивіться, де і як він їсть. Деякі тварини їдять дуже швидко, і відразу після їжі відригують всю, практично не перетравлену їжу. Особливо ця проблема помітна у маленьких кошенят і кішок, взятих з вулиці або притулку. У більш важкій фазі це називається синдромом голоду.

Синдром голоду - розлад, що виникає в психіці кішки під впливом тривалого голоду і/або труднощів з добуванням їжі. Воно проявляється швидким, жадібним поїданням, відсутністю пережовування їжі, захистом миски й спробами з'їсти що-небудь, будь то з миски інших тварин або людського столу.

Наслідками такого приймання їжі, крім блювоти, є також діарея, оскільки занадто великі шматки проковтнутої їжі можуть призвести до подразнення кишківника. Тому потрібно починати працювати. Встановіть певний час годування, плануйте кілька невеликих приймань їжі протягом дня. Тримайте свого вихованця спокійним під час їжі. Подавати їжу для кішок із проблемами шлунка доцільно на килимках, які повільно їдять. На додаток до них ви можете скористатися перевагами подачі їжі на нюхових килимках та іграшках, які стимулюють інтелект. Підлаштовуйте їх рівень під навички кота, щоб не викликати додаткового розчарування.

Шерсть в шлунку

Скарги на шлунково-кишковий тракт можуть бути викликані надлишком волосся в шлунку кота.
Характерними симптомами волосся в шлунку є: блювота, напади кашлю і задухи, запор і відсутність апетиту.

Під час щоденного догляду кішка вилизує свою шерсть і таким чином зішкрібає язиком відмерлу. Вона потрапляє в шлунок, і якщо її не видалити досить швидко, існує ризик того, що вона почне злипатися в пілобезоар, волосяні кулі. Особливо це можливо в період зміни волосяного покриву, тобто навесні й восени. Профілактика є ключовим. Не забувайте регулярно вичісувати вихованця. Посійте котячу траву (суміш різних насіння, найчастіше вівса і ячменю). Колупаючи леза, кішка стимулює блювотний рефлекс, що дозволяє їй природним чином видаляти відкладення шерсті. Ви також можете включити в свій раціон качине або гусяче сало (1 чайна ложка на тиждень) або пасти проти шерсті. Ще один вихід - посипати їжу кішки спеціальним порошком, що містить комбінацію харчових волокон для підтримки кишкового транзиту.

Найпоширеніші дієтичні помилки в харчуванні кішок

Чутливість шлунково-кишкового тракту може бути пов’язана з помилками, які ви робите в харчуванні свого вихованця. Завжди пам’ятайте, що коти — суто м’ясоїдні тварини, тому їх раціон повинен базуватися на продуктах тваринного походження. Котяча їжа для чутливої ​​системи травлення повинна бути легкозасвоюваною і не мати заторів у вигляді злаків і рослинних продуктів. Вологий корм — найкращий вибір.

Потрібно знати, що те, що показано людям з проблемами травлення, котам не підійде. Забудьте про печиво чи рис з морквою та куркою. Молочні продукти не рекомендуються через лактозу, казеїн і надлишок вуглеводів, які вони містять. Виключіть з раціону також людську їжу, оброблену, насичену спеціями, абсолютно непридатну для травної системи кішки.
Будьте особливо обережні з авокадо, часником, цибулею, шоколадом, родзинками та алкоголем. Ці продукти токсичні для котів.

теги: