02.07.2024, 10:17

Як позбутися ковтунів у кота і коли ситуація стає дійсно небезпечною

як позбутися ковтунів у кота

З охайністю котиків навряд чи зрівняються інші домашні тварини. Однак у частих та ретельних "лазневих процедур" є свої наслідки - не завжди позитивні. Вилизуючи шерсть, кіт її просто з'їдає, а в шлунку утворюються ковтуни. Щоб не допустити серйозних ускладнень зі здоровʼям, кожен "кошатник" має знати, як позбутися ковтунів у кота та допомогти своєму улюбленцю почуватися добре.

"Секрети" котиків: як утворюються грудочки у шлунку?

Вилизування шерсті для кота – буденний процес. Ні в дикій природі великі кішки, ні домашні маленькі улюбленці не мають інших способів привести себе до ладу. Тим паче, що в процесі вилизування виділяються спеціальні секреції, які захищають шерсть від промокання, надають блиску, а також відбувається терморегуляція та дезінфекція.

Шорсткий язик дозволяє ефективно вичесати непотрібну та зайву шерсть. Але після цього вона потрапляє до травної системи. Зазвичай, шерсть легко виводиться, але не завжди. Трапляються випадки, коли шерсть затримується в шлунку і зминається в кульку. Кіт може почати кашляти, блювати й буде при цьому почуватися вкрай некомфортно. Але ще гірше, якщо кулька осяде у травному тракті та спровокує непрохідність поживних речовин. Це швидко позначиться на загальному стані тваринки.

Коли господареві варто бити на сполох?

Після їди (за 1-2 години) кіт починає сильно кашляти або відчайдушно намагається блювати? Є ймовірність, що причина у несвоєчасному виведенні грудочок шерсті. Насамперед це актуально для тих улюбленців, які мають довгу шерсть або густе підшерстя (наприклад, британські котики). Такі породи вимагають особливого догляду та особливої ​​уваги до своєї "шевелюри".

Кіт може виглядати млявим через почуття нездужання. Деякі пухнасті стають дратівливими, можуть почати поводитися агресивно і начебто безпідставно атакувати господаря.

Як допомогти своєму пухнастому другові?

Найправильніша та найбезпечніша стратегія поведінки – звернутися за порадою до ветеринара. Особливо, якщо у квартирі ви почали знаходити кульки з шерсті, якими блює кіт. Визначити самостійно, що саме відбувається з організмом тварини, складно, оскільки симптоми непрохідності можуть бути схожими на інші захворювання, у тому числі – вірусні. Не варто гратися в лікаря, щоб не нашкодити своєму улюбленцю.

З метою профілактики утворення ковтунів слід:

  • частіше вичісувати шерсть свого улюбленця, щоб він менше її з'їдав під час линяння. У літню спеку кіт тільки буде радий, якщо його добре вичесати та звільнити від зайвого покриву;
  • не допускати появи бліх, через яких кіт частіше вилизуватиме шерсть і, звісно, проковтуватиме її;
  • звернути увагу на корми, які спеціально розроблено для зменшення утворення ковтунів у травному тракті тварини, як от, наприклад, Purina Pro Plan Derma Care від компанії PURINA.

Високий вміст клітковини в їжі також сприяє зниженню ризику утворення кульок із шерсті. Адже завдяки клітковині шерстинки не затримуються у системі травлення. Щоб підібрати правильний корм – одну із запорук здоров’я домашнього улюбленця – можна порадитися з ветеринаром або працівником зоомагазину.