Настоянка волоського горіха: корисні властивості

Татьяна Землянко | Всі новини автора
орехи

Багато людей захоплюються народною медициною, особливо популярні всілякі настоянки на спиртовій основі. Сьогодні ми з вами розглянемо подробиці однієї з настоянок - це настоянка з волоського горіха. Дізнайтеся про її користь і можливу шкоду, застосуванні і спробуйте приготувати кілька корисних рецептів.

Волоський горіх відрізняється своїм унікальним складом, в лікувальних цілях застосовується буквально все, крім самого ядра горіха: листя, незрілі плоди, шкаралупа, перегородки та зелена оболонка. Тобто, він може бути застосований в різних стадіях дозрівання. У ньому містяться вітаміни, кислоти, особливо аскорбінова, мікроелементи і йод. Має широке застосування в кулінарії, але нас сьогодні цікавлять його цілющі властивості. 

Читайте також: Настоянки на волоських горіхах в домашніх умовах 

Чим же може бути корисною настоянка з цього продукту? Якщо сказати коротко, вона благотворно впливає на весь організм людини, а саме: 

  • уповільнює старіння клітин, зміцнює нервову систему, імунітет;
  • відмінно впливає на здоров'я нігтів, волосся і загальний зовнішній вигляд;
  • надає протигрибкові і протизапальні дії;
  • зміцнює судини і загоює рани;
  • знижує рівень холестерину, покращує обмін речовин. 

Відвар з недозрілої шкірки 

Відвар з шкірки недозрілого зеленого горіха успішно бореться з глистами в організмі. Збір врожаю зелених горіхів проводиться в червні, липні місяці. Важливо пам'ятати, що вживати настоянку слід не більше місяця, обов'язково робити перерви. Не рекомендується застосування настоянок при гіпертиреозі, тромбофлебіті і захворюванні нирок, особливо при загостренні, індивідуальної непереносимості. Вживати настоянку слід від десяти до сорока крапель розчинених у чверть склянки води 2-3 рази на день перед їжею. 

Читайте також: Корисні властивості шипшини. Настоянки з шипшини 

Рецепт настоянки на ядрі горіха 

Беремо 400 г ядер волоського горіха і роздрібнюємо, потім заливаємо спиртовою основою 500 мл і ставимо в темне місце на два тижні настоюватися. Через два тижні настоянку необхідно відфільтрувати, додати 30 г меду, добре збовтати і знову поставити, тепер вже в прохолодне місце на 5-7 днів. Вийде медово-горіховий напій з приємним ароматом, його можна періодично застосовувати для профілактики і загального зміцнення організму. Приймати 15 крапель перед їжею два-три рази на день протягом місяця. 

Настоянка з горіхових перегородок 

На 100 мл спиртової основи потрібно подрібнити перегородки великих горіхів з 20 штук, прибрати в темне місце на 30 днів, потім процідити і поставити на 5-7 днів на відпочинок. Приймати 2 рази на день по чайній ложці з водою. Дуже добре допомагає при розладах шлунку. 

Будьте здорові!