Як відновити зір своїми силами

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Багато хто відчуває печіння в очах, почервоніння, затуманювання зору, двоїння предметів, швидку перевтому. Це все симптоми "комп'ютерного зорового синдрому" - патологічної реакції наших очей на надмірне навантаження. Це порушення на початковій стадії не викликає сильного погіршення зору (максимум ми втрачаємо до 1,5 діоптрій), отже, зір ще можна повернути безболісними методами.

ВОДНІ ПРОЦЕДУРИ. Контраст теплої та холодної води посилює кровообіг у сітківці ока. З ранку 20 разів хлюпніть на очі теплою чистою водою і 20 разів холодною. Або візьміть 2 великі шматки тканини. Один опустіть у гарячу воду, інший – у крижану. Додайте тканину, змочену в гарячій воді, до очей на 2 хвилини, потім прикладіть на 1 хвилину тканину, змочену у воді з льодом.

ГІМНАСТИКА ДЛЯ ОЧЕЙ. Вона забезпечує покращення кровопостачання тканин ока, підвищує силу, еластичність та тонус очних м'язів, зміцнює м'язи повік, знімає перевтому. Спочатку закрийте очі та подивіться направо-ліворуч по 10 разів. Потім зробіть кругові рухи очима: за годинниковою стрілкою та у протилежному напрямку (по 10 разів), не відкриваючи очей. Розплющіть очі, зведіть зіниці очей до носа (10 разів). Підійдіть до вікна, уважно подивіться на близьку, добре видиму деталь (гілку дерева, цятку на склі), а потім направте погляд у далечінь, намагаючись розглянути віддалені предмети. Нарешті, закрийте очі й, використовуючи ніс як подовжену ручку, напишіть щось у повітрі, наприклад, своє ім'я та прізвище.

Окуляри-тренажери. На вигляд окуляри-тренажери нагадують друшляк: замість лінз — чорні пластмасові плашки в дірочку. Під час таких тренувань штучно зменшується діаметр зіниці, у результаті підвищується чіткість зображення та підвищується гострота зору (на 10-30%). Окуляри-тренажери починають носити від 5 до 15 хвилин 3-4 рази у день, збільшуючи тривалість сеансів кілька хвилин щодня. Лікувальний період триває близько року. Головне – не купити підробку. Вартість хороших тренажерів - 100-180 грн.

СПОРТ. Повернути зір на початкових етапах порушень можна за допомогою спорту. Головне – вибрати такий вид тренувань, де відбувається постійне перефокусування органу зору, а отже – гімнастика для очей. Це можуть бути теніс, бадмінтон, футбол, баскетбол.

7 ПРАВИЛ ПРОФІЛАКТИКИ

  1. Не читайте лежачи. Якщо ви читаєте лежачи на боці, то один край книги до вас ближче за інший, тому установка очей на рядок постійно змінюється. Якщо ви лежите на спині та тримаєте книгу в руках, важливі судини шиї, які несуть кров до мозку, перетискаються, а від цього вже страждає не лише зір.
  2. Не читайте у транспорті. Через хаотичні рухи автобуса «стрибатимуть» і ваші очі, що дуже збільшує навантаження.
  3. Правильно обладнайте робоче місце. Монітор комп'ютера встановіть так, щоб екран не відсвічував, стежте, щоб верхній край монітора був трохи нижчим за рівень очей. Знаки та зображення на екрані мають бути у 10 разів яскравішими, ніж фон екрану.
  4. Робіть перерви. Під час читання не забувайте робити перерви від 3 до 5 хвилин через кожні 40-50 хвилин. Оптимальний час перегляду передач без шкоди для зорового апарату – 1,5 години на день. Якщо ваша основна робота пов'язана з ПК, весь робочий день не можна сидіти біля монітора. Такими темпами вже за півроку-рік ваш зір впаде на пару діоптрій. Щогодини робіть вправи, що розслаблюють очі або просто закрийте їх і дайте відпочити.
  5. Одягайте спеціальні комп'ютерні окуляри. Вони суттєво знизять зорову втому та підвищать акомодацію.
  6. Протирайте монітор. Регулярно робіть монітору прибирання спеціальною вологою ганчірочкою, яка зніме пил і розлучення, що подразнюють очі.
  7. Зволожуйте очі. Протягом робочого дня використовуйте спеціальні краплі для очей, що заміщають сльозу («штучна сльоза»), які зволожать очі та знімуть запалення. Вони продаються в аптеці без рецепта.
теги: