Як працюють відхаркувальні препарати?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Кашель – це характерний симптом, який може супроводжувати найрізноманітніші захворювання дихальних шляхів. Не завжди йому надається належне значення, хоча саме кашель є важливою захисною реакцією організму на подразник. Якщо хвора людина не буде кашляти під час захворювання її бронхи можуть заповнюватися в'язким мокротинням. Це призводить до ускладненого дихання та болю у грудях. Щоб відвести мокроту використовують відхаркуючі препарати. Під час кашлю людина відхаркує слиз, завдяки чому одужання настає швидше.

Який буває кашель?

Говорячи простими словами, кашель можна назвати різким рефлекторним видихом через рот, який спровокований запальним процесом або подразником у дихальних шляхах. Саме завдяки кашлю дихальні шляхи очищаються від чужорідних речовин: бактерій, вірусів, пилу, диму тощо.

Кашель буває двох видів – продуктивний і непродуктивний. Продуктивний супроводжується активним виділенням мокротиння в достатній кількості, щоб воно могло механічним шляхом виводитися з бронхів під час покашлювання. Непродуктивний же, навпаки, відрізняється невеликою кількістю або повною відсутністю мокротиння. Такий кашель сильно вимотує людину, бо супроводжується виснажливими нападами та не дає полегшення.

Бронхи іноді потребують допомоги, щоб мокротиння почало продукуватися і виводитися. Для цього і використовують відхаркувальні засоби, які полегшують виведення мокротиння. Завдяки цьому хворий швидше відчує полегшення й одужає.

Принцип дії відхаркувальних препаратів

Усе відхаркувальні медикаментозні засоби за принципом дії поділяються на три групи:

  1. Для розрідження мокротиння – дія спрямована на те, щоб в'язкий і густий слиз у бронхах зробити рідшим, завдяки чому він буде виводитися легше;
  2. Для стимуляції роботи бронхів – група препаратів, дія яких активізує перистальтику в бронхах і покращує рухливість епітеліальних тканин;
  3. Для розширення бронхів – такі засоби допомагають зняти спазми, через які просвіт бронхів звужується, дихання стає ускладненим і погано виводиться мокрота.

Також відхаркувальні засоби за типом впливу поділяють на препарати периферичної та центральної дії. Найбільш корисними при захворюваннях бронхів є периферичні. Вони мають стимулюючу дію на рецептори дихальних шляхів. Коли такий препарат потрапляє всередину, запускається продукування мокротиння в бронхах, консистенція якої стає оптимально рідкої для легкого виведення під час кашлю.

теги: