Донація ооцитів: що треба знати потенційному донору?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Завдяки процедурі ЕКЗ вже більш як сорок років тому з’явилася перша дитина. Сучасні репродуктивні технології активно розвиваються та допомагають тисячам малюкам побачити цей світ. Окремої уваги потребує саме донорство яйцеклітин, адже для багатьох бездітних пар – це єдина можливість відчути радість батьківства. Громадська організація «Донори за життя» дозволяє дізнатися більше про донацію ооцитів, достатньо перейти на офіційний сайт і ознайомитися з інформацією.

Хто може скористатися донорськими яйцеклітинами?

Величезна кількість сімейних пар страждає від неможливості мати дітей, через непліддя жінки, яка досить важко переживає свій стан. Деякі жінки не можуть нарадити самостійно з різних причин:

  • Передчасне виснаження оваріального резерву.
  • Генетичні патології та аномалії розвитку.
  • Високий ризик розвитку спадкової патології.
  • Важкі наслідки хіміотерапії, операції та ін.

Тема донації ооцитів не нова для нашого суспільства, але завжди буде актуальною. Саме жінка-донор може подарувати як мінімум одній сім’ї щастя до кінця життя.  

Хто може стати донором ооцитів?

Донором яйцеклітин можуть стати молоді здорові жінки віком від 18 до 29 років, які мають гарне соматичне та психічне здоров’я. Також є додаткові вимоги: відсутність шкідливих звичок та генетичних патологій. Крім того, жінка не повинна мати ожиріння, ідеальні параметри: зріст – від 158 см, вага – до 80 кг. Інші параметри оцінюються під час проведення комплексного обстеження у клініці. Програма стимуляції донорів ооцитів не буде розпочата, якщо потенційний донор має в анамнезі спадкові хвороби, розлади психіки чи відомості про вживання наркотиків/алкоголю. 

Три етапи безпечного донорства 

Донація статевих клітин, у нашому випадку – яйцеклітин, відповідальний та серйозний процес. Спочатку жінка проходить первинний огляд, ультразвукову діагностику, консультацію генетика та ін. Якщо кандидатуру донора буде схвалено, наступним етапом є дотримання протоколу стимуляції. На фінішному етапі відбувається пункція яєчників під загальним знеболенням. Все маніпуляції виконують досвідчені лікарі, які постійно контролюють стан пацієнтки. В день забору яйцеклітин донор отримує фінансову компенсацію.

Програма донорства – переваги участі 

Крім того, що це можливість отримати винагороду за участь у програмі, жінка може безкоштовно пройти обстеження у провідній клініці. Донація ооцитів – це безболісна та безпечна процедура за умови дотримання всіх рекомендацій лікарів. 

  • Анонімно. В рамках програмами персональні дані донорів не розголошуються. 
  • Компенсація за участь в програмі до 1000 €.

Загалом, здорова жінка може брати участь у програмі донорства яйцеклітин не більше 8 разів. Якщо у вас виникли додаткові питання, можете звернутися у громадську організацію «Донори за життя». Досвідчені фахівці допоможуть вирішити ваш запит. Бережіть себе та будьте здорові!