Суха шкіра: чого не вистачає організму

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Лущення, свербіж і постійне відчуття стягнутості. Цей дискомфорт до болю знайомий усім, у кого є сухість шкіри. Але що коли ми скажемо вам, що це не вирок долі, а проблема, яку можна та потрібно вирішити? Тільки цього разу йтиметься не про креми та маски, а про засоби, представлені на EVA.UA, які працюють над зволоженням шкіри зсередини.

Чому шкіра часто стає сухою

Шкіра людини вкрита ліпідним бар’єром. Він складається зі спеціальних природних жирів, які формують надійний захисний шар і запобігають надмірній втраті вологи. Завдяки цьому шкіра здатна тривалий час підтримувати водний баланс, менше піддається впливу зовнішніх чинників і залишається ніжною на дотик.

У випадку постійно сухої шкіри ця ліпідна мантія надто тонка, нерівномірна, а то й майже повністю відсутня на деяких ділянках. Також стан може ставати гіршим через брак природних частинок, які мали б утримувати вологу всередині, як-от гіалуронова кислота або колаген. Через це навіть після якісного та глибокого зволоження косметичними засобами шкіра швидко зневоднюється і дискомфорт з’являється знову. 

Якщо стан шкіри майже не змінюється протягом року, скоріш за все він спричинений одним із внутрішніх чинників:

  • генетичною схильністю;
  • порушенням гормонального балансу;
  • віковими змінами в структурі шкіри;
  • браком важливих елементів в організмі.

Зовнішні чинники своєю чергою лише загострюють ситуацію. Через вплив сухого повітря, морозу, сонця, побутової хімії та агресивних очищувальних засобів шкіра стає не просто сухою, а шорсткою і загрубілою. Також можуть з’явитись болючі тріщини на стопах, ранні дрібні зморшки на обличчі або помітне лущення на руках.

 

Як покращити стан шкіри зсередини

Найголовніше правило для підтримки гідробалансу організму — пити достатню кількість води. Якщо клітинам катастрофічно бракує вологи, ефект від засобів буде дуже тимчасовим. Водночас із цим треба переглянути свій раціон або доповнити його харчовими добавками так, щоб отримувати достатньо елементів, які необхідні для зволоження шкіри.

Колаген

Значну частину нашої шкіри складає білок колаген. Саме від нього залежить, наскільки шкіра буде еластичною, пружною та гладкою. Крім цього, він впливає на рівень вологи, тому збільшене споживання цього білка може зробити зволоження тривалішим.

 

Вітамін D

Жиророзчинний вітамін D важливий для оновлення клітин і підтримання захисних функцій організму, зокрема й для формування захисного бар’єра. Оптимальний рівень вітаміну D в організмі може зробити шкіру стійкішою до агресивних зовнішніх чинників та інфекцій.

Вітамін C

У косметології вітамін С відомий тим, що забезпечує потужний антиоксидантний захист і стимулює синтез колагену й еластину. Схожі властивості він зберігає також у разі внутрішнього споживання. Крім цього, вітамін може зміцнювати ліпідну мантію шкіри та сприяти підтриманню гідробалансу клітин.

Омега-3

Жирні ненасичені кислоти мають багато корисних властивостей, зокрема й поліпшення стану шкіри. Омега-3 може підсилювати зволоження, сповільнювати втрату вологи й усувати неприємний свербіж, спричинений сухістю. Також цей елемент пришвидшує регенерацію клітин і позитивно впливає на ліпідний бар’єр.

Варто пам’ятати, що дефіцит будь-яких речовин в організмі може встановити лише лікар-фахівець після проведення аналізів і огляду. Тільки він може рекомендувати приймання харчових добавок.

 

Як доглядати за схильною до сухості шкірою

Щоб нормалізувати стан сухої шкіри, необхідний комплексний підхід. Крім достатньої кількості води та важливих мікроелементів, потрібно забезпечити їй особливий, делікатний догляд, спрямований на захист і відновлення зволоженості.

М’яке очищення. Усі мийні засоби, змиваючи бруд і себум, руйнують також ліпіди захисного бар’єра. Тому треба підбирати продукти на основі м’яких ПАР, які призначені для сухої та чутливої шкіри. Такі мила, пінки та гелі для душу працюють делікатно і менше пошкоджують ліпідну мантію.

Оптимальна температура. Як і будь-які жири, ліпіди шкіри значно швидше руйнуються у гарячій воді, ніж у холодній. Тому, щоб очищення було м’яким, налаштовуйте воду на ледь теплу або кімнатну температуру, а також не зловживайте походами в сауну.

Посилений захист. Оскільки суха шкіра не має повноцінного власного захисту, його треба створити за допомогою спеціальних засобів. У цьому випадку допоможуть бальзами та креми з церамідами, ліпідами, рослинними оліями. Також варто використовувати гумові рукавички під час роботи з агресивними речовинами.

Інтенсивне зволоження. Звісно, схильну до сухості шкіру необхідно постійно зволожувати. Якщо крем для обличчя достатньо нанести лише вранці та ввечері, то засіб для рук слід поновлювати кожні кілька годин або після кожного миття рук. Не забувайте й про шкіру тіла — після душу нанесіть зволожувальне молочко.

Пам’ятайте, шкіра — наш найбільший орган. Тож дбайте як треба про її стан та комфорт!