Дерматоскопія – ефективний метод виявлення раку шкіри

Олег Білоусов | Всі новини автора
дерматоскопия

Дерматоскопія – це неінвазивне дослідження шкіри, яке проводиться за допомогою спеціального оптичного приладу дерматоскопа, що дозволяє оцінити пігментні зміни, тобто родимки. Завдяки багаторазовому збільшенню можна з великою ймовірністю визначити їхню злоякісну або доброякісну природу. Лікар одразу може визначити, чи підлягає утворення на шкірі видаленню в найкоротші терміни, чи залишається поки для спостереження. Крім того, дерматоскопія – це абсолютно безболісне, безпечне та високоефективне обстеження.

Спеціалізований мамологічний центр у Києві пропонує окрім основного напряму – лікування захворювань молочних залоз – консультацію онкодерматолога плюс високоточне обстеження утворень на шкірі за допомогою сучасного дерматоскопа ILLUCO IDS-1100.

Що таке дерматоскоп?

Дерматоскоп або відеодерматоскоп – це пристрій з набором збільшувальних лінз, завдяки яким кожне конкретне утворення на шкірі збільшується від 10 до 200 разів. Прилад підключається до екрана монітора, завдяки чому лікар дуже уважно бачить кожну бородавку, родимку, папілому чи інше утворення. Крім того, цей пристрій оснащений джерелом світла, що дозволяє дуже точно побачити розподіл барвника у підозрілому ураженні шкіри.

Оцінка шкірних змін: як це робиться?

Лікар прикладає наконечник приладу (дерматоскопа, відеодерматоскопа) до конкретного ураження та оцінює отримане зображення за певною схемою. Система оцінювання включає п'ять основних показників.

  • Асиметрія. Функція з метою оцінки форми ураження шкіри. Чим більше утворення асиметричне, тим більше підозри на його злоякісну природу.
  • Межі. Цей параметр оцінює краї ураження шкіри. Якщо краї родимки нерівні, погано розмежовані, то більша ймовірність спостерігати злоякісне утворення.
  • Колір. Кожне утворення на шкірі має свій колір. Якщо пігмент усередині осередку розподіляється нерівномірно, це підвищується ризик його злоякісного характеру.
  • Діаметр. Підозрюваними вважаються новоутворення, розміри яких перевищують 5 мм і характеризуються постійним зростанням.
  • Висота. Ця ознака використовується для оцінки поверхні ураження та її опуклості. Якщо новоутворення нерівномірне, ризик його злоякісної природи збільшується.

Потрібно все ж таки відзначити, що дерматоскопія не може на 100% виявити характер ураження шкіри, хоча це дуже корисне обстеження, завдяки якому можна оцінити доброякісний чи злоякісний характер утворення на шкірі. З даного дослідження онкодерматолог відправляє зібраний зразок на гістопатологічне дослідження, оскільки тільки воно дає 100% оцінку новоутворень на шкірі.

Крім того, потрібно пам'ятати про те, що лазерне видалення новоутворень випалює родимку, залишаючи рубець, але не дає можливості гістопатологічної оцінки цієї зміни.

Кому показано обстеження за допомогою дерматоскопії?

  • будь-якій людині зі схильністю до появи шкірних змін – родимок, особливо у великій кількості,
  • людям похилого віку, у яких раптово почали з'являтися родимки,
  • людям з раком шкіри в анамнезі,
  • людям, які помітили, що їхні родимки стають більше, сверблять, лущаться чи кровоточать,
  • відвідувачам соляріїв або тим, хто любить проводити багато часу на сонці.

Навіть родимі плями, які супроводжують нас із раннього дитинства, можуть бути небезпечними. На жаль, методи виявлення меланоми недосконалі. Навіть сучасна діагностика не може на 100% визначити, з якого невуса розвинеться меланома, а з якого ні. Єдиним достовірним діагнозом є гістопатологічне дослідження посіченого вогнища.

Як часто потрібно перевіряти родимки на шкірі?

Такий вид обстеження найкраще проводити щорічно. Така регулярність дозволяє виявити навіть незначні зміни в родимках та інших утвореннях на шкірі, які можуть бути ознакою розвитку раку шкіри. Найбільшу увагу слід приділити чорним родимкам навіть невеликого розміру. Краще якнайшвидше показати їх лікарю.

Якщо ви помітили будь-які зміни у своїх родимках, наприклад, зміну форми, розміру, кольору, кровоточивість, свербіж або поколювання, негайно звертайтесь до лікаря. Лікар проведе огляд та оцінку родимки, можливо, зробить біопсію для визначення природи змін. Важливо пам'ятати, що раннє виявлення і лікування раку шкіри значно покращують прогноз хвороби.

Записатися на консультацію до онкодерматолога можна на сайті mammologycenter.com.ua. В центрі також можна пройти обстеження за допомогою сучасного обладнання. Профілактична перевірка при підвищеному ризику появи раку шкіри надзвичайно важлива, адже тільки так можна запобігти небезпечній хворобі.