Закладання вуха при перельоті: чому так відбувається і як собі допомогти

Ольга Даниленко | Всі новини автора
авіапереліт

Більшість людей у літаку можуть спостерігати неприємне явище – закладання вуха, або баротравма вуха. Воно виникає через різкі зміни тиску в середньому вусі, спричинені польотом, підйомом у ліфті, пірнанням у басейн або зануренням з аквалангом. Зазвичай це тимчасова проблема, яка проходить сама по собі або після припинення змін тиску. Проте є люди, які відчувають постійне закладання, тиск або біль. Безумовно, що такий дискомфорт може легко зіпсувати весь політ і навіть може призвести до болю та втрати слуху протягом перших кількох днів після приземлення. Які основні причини такого явища та як цьому запобігти – читайте у нашій статті.

Причина закладання вуха під час зльоту та посадки:

Ми відчуваємо закладання у вусі під час перельоту тому, що тиск у середньому вусі відрізняється від тиску в навколишньому середовищі, що заважає нормальній вібрації барабанної перетинки. Це трапляється через те, що євстахієва труба, вузький прохід, який регулює тиск у середньому вусі, не встигає швидко адаптуватися до змін тиску, тому ми й відчуваємо тимчасовий дискомфорт.

Поради, які допоможуть зменшити неприємні відчуття у вусі:

  • Позіхання або розмова можуть зняти легкий дискомфорт. Навіть удаване позіхання, коли ви просто широко відкриваєте рот, може вам допомогти. Повторюйте це кожні кілька хвилин, поки не відчуєте, що у вас відклало вуха.
  • Жуйте м’ятну жуйку або смокчіть цукерки, щоб змінити тиск у горлі. Також не забувайте пити воду або інші рідини під час зльоту і посадки для підтримки гідратації та зменшення дискомфорту.
  • Спробуйте використовувати протиназальний спрей тривалої дії для зменшення набряку, який може вплинути на носові проходи та перешкоджати роботі євстахієвої труби. Використовуйте спрей за 30 хвилин до зльоту і ще раз за 30 хвилин до посадки.
  • Видихайте повітря через ніс, закриваючи рот і затискаючи ніс (маневр Вальсальви). Ця проста вправа дозволяє більше повітря потрапляти в євстахієві труби.
  • Також існує маневр Тойнбі: акуратно затисніть ніс, одночасно ковтаючи. 
  • Носіть вушні затички під час перельоту, щоб допомогти регулювати тиск у вухах.
  • Спробуйте не спати під час польоту, адже під час сну ви не будете позіхати, ковтати чи жувати, що може ускладнити вирівнювання тиску в вухах. Щоб уникнути цього, намагайтеся не заснути й стежити за тим, щоб ваші вуха могли адаптуватися до змін тиску.

Як полегшити дискомфорт у вухах у дітей під час польоту?

Діти мають найбільший ризик, щодо закладання вух під час зльоту та посадки. На щастя, багато порад перелічених вище, які стосуються дорослих, також можуть бути корисними для дітей. Для немовлят грудне вигодовування або прийом пляшечки під час перельоту є хорошим способом підтримувати роботу смоктального механізму. Дітям старшого віку також може допомогти смоктання льодяника чи іншої цукерки тощо.