08.08.2020, 13:43

Чорна кава – користь та шкода

Татьяна Землянко | Всі новини автора
кофе

Сьогодні ми поговоримо про один, мабуть, найпопулярніший напой – чорну каву. Учасники одного проекту на питання «щоб ви в першу чергу взяли на безлюдний острів» практично всі у списку першої необхідності відзначили каву. Цікаво, що буде з нашим організмом, якщо ми будемо пити каву щодня, адже саме так багато хто і робить. Давайте розбиратися.

Аромат цього напою переслідує і вабить всюди: на роботі, вдома, у гостях і просто гуляючи по місту, ми із задоволенням ловимо його приємний запах. Про цей напій багато сперечаються, тому ми розглянемо всі його плюси та мінуси.

Користь

Деяким більше подобається запах кави, ніж сам напій. Наукові дослідження показали, що кавовий запах особливим чином впливає на мозок. Виробляються протеїни, що перешкоджають виникненню стресу через недосипання. Напій з кавових зерен містить величезну кількість антиоксидантів, при тому вони засвоюються краще, ніж з фруктів і овочів. У людини підвищується настрій: помічено, що, випиваючи хоча б чотири чашки кави в день, можна уникнути депресії.

Читайте також: П'ять секретів приготування найсмачнішого кави

Напій нормалізує психоемоційний фон, знімає нервову напругу, любителі кави менш схильні до таких захворювань, як цироз і ожиріння печінки. Кофеїн - це натуральний спалювач жирів, він прискорює обмін речовин і збільшує обсяги спалюваних жирів.

Також він допомагає спортсменам, піднімає рівень жирних кислот в крові, а значить, - м'язи отримують більше харчування і перетворюють його в енергію. Існує думка, що кава підвищує тиск: це так, але зовсім небагато, і якщо напій пити на постійній основі, то цей ефект і зовсім пропадає.

Статистика ж показує, що любителі кави рідше хворіють, отже, шанс прожити довше у них підвищується. Кава покращує кровообіг і сприяє кращому насиченню крові киснем.

Шкода

Зловживання напоєм, природно, на користь не піде, у всьому має бути відчуття міри і зважений погляд. Це стосується гіпертоніків і людей, які страждають безсонням, а ось для гіпотоніків цей напій - справжній порятунок. Також кава має змогу вимивати з організму життєво важливий кальцій, від нестачі якого страждають кістки. Щоб цього уникнути, додавайте в напій молоко або вершки.

У будь-якому випадку і незалежно від стану здоров'я, одна чашка кави в день, безсумнівно, піде на користь. Ми ведемо мову про натуральному каву в зернах, а про швидкорозчинний напой не може бути й мови. Якраз його кожен день вживати не слід нікому, тим більше в чистому вигляді. Знизити шкоду допоможуть все ті ж молоко або вершки. Проявляйте турботу про себе, своїх рідних та будьте здорові.