25.03.2021, 21:24

Сонячні батареї: переваги та недоліки

Татьяна Землянко | Всі новини автора
батарея

На сьогоднішній день сонячні батареї набирають пік популярності, адже сонце є безкоштовним джерелом енергії, до того ж для всієї планети. Такі батареї, як і будь-яке інше джерело енергії, має свої плюси і мінуси, сьогодні ми їх розглянемо в даній статті.

Сонячні системи в змозі забезпечити стійку енергію і скоротити витрату електроенергії. На даний момент їх використовують домовласники і підприємці. Особливо вигідно користуватися цією системою в літній період. Щоб домогтися потрібного вироблення електроенергії, слід визначитися з кількістю пластин. В цілому встановити таку систему може будь-хто на будь-якій поверхні: земля, дах будинку або інша конструкція. Сам процес встановлення слід проводити за допомогою фахівців. Після монтажу експлуатація сонячних батарей складності не викликає, але надасть енергетичну незалежність. Почнемо наше знайомство з переваг або плюсів сонячних батарей.

Читайте також: Сонячний водонагрівач: переваги та особливості

Переваги

  • Імовірність поломки вкрай мала, тому не потребує постійного обслуговування.
  • Не вимагає спеціального приміщення, палива і не шумить.
  • Батарея потужністю 80-100 Вт здатна забезпечити повноцінним освітленням, роботу невеликого телевізора, водяного насоса.
  • Працює в будь-яких погодних умовах. Тільки при похмурій погоді вироблення енергії зменшується.
  • Встановивши сонячну батарею, платити за споживання електроенергії не доведеться.

Недоліки

  • Досить висока ціна, а чекати її окупності не у всіх є можливість.
  • Якщо ви звикли користуватися приладами великої потужності, то батареї не потягнуть.
  • Важливо стежити взимку за снігом, його не повинно бути на пластинах батареї. Тому їх слід встановлювати під ухилом або регулювати на зимовий та літній період.

Читайте також: Як вибрати правильні батарейки для електронних пристроїв

Так як це задоволення не з дешевих, то можна, наприклад, встановити малопотужну систему, яка забезпечить лише освітленням, для обслуговування побутової техніки знадобитися система в рази дорожче. Слід зазначити, що відразу купувати найпотужнішу батарею не обов'язково, її можна поліпшити згодом у міру потреби. Ця процедура відбувається в кілька етапів і на загальний стан системи не вплине. Потрібно пам'ятати, що сонячні батареї дуже залежать від погодних факторів, тому було б розсудливо підстрахувати себе використанням альтернативного джерела енергії.