29.06.2021, 21:15

Сонячна енергія (фотогальваніка) — переваги та недоліки

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Сонячна енергетика — це сучасна технологія, яка займається отриманням електроенергії, використовуючи для цього сонячну радіацію. Як і будь-яка нова науково-технічна галузь, вона спричиняє розбіжності у людей, які ніколи не стикалися з нею. Однак фахівці переконують, що використання альтернативних джерел енергії є необхідністю у світлі постійного зростання попиту на електроенергію й постійного споживання ресурсів невідновлюваних джерел енергії.

Переваги сонячної енергії

Однією з найбільших переваг сонячних електростанцій є те, що для вироблення електроенергії вони використовують вільне, поновлюване джерело енергії, яке є сонячним випромінюванням. Воно відбувається практично в будь-яких умовах довкілля, навіть коли йде дощ або є хмарність. Також варто згадати про зелений тариф https://www.solargarden.com.ua/service/oformlennya-zelenogo-taryfu/.

Друга перевага в тому, що ця технологія є універсальною, тому що майже в будь-якому місці ви можете встановити правильно підібрані модулі: на дахах котеджів, промислових підприємств або на автономних компонентах. Правильно встановлені сонячні батареї значною мірою безвідмовні та не вимагають технічного обслуговування, оскільки вони не мають змінних механічних деталей.

Вартість отримання електроенергії за допомогою сонячних панелей також набагато менше, ніж на звичайній, традиційній електростанції. Збір енергії також не сприяє викиду шкідливих речовин в атмосферу, що дає нам можливість реально захищати довкілля, у якому ми живемо.

Недоліки сонячної енергії

Скептики розглядають початкову вартість інвестицій як основний недолік цього рішення — придбання та установка сонячних батарей є значними витратами. Другий недолік, який часто згадується — залежність від змінних умов сонячного світла. У зв’язку зі зміною погодних умов необхідно використовувати систему net-metering або спеціально розроблені для цієї мети засоби, щоби можна було адекватно збалансувати використання накопиченої енергії.

Через порівняно низьку щільність потоку фотогальваніка вимагає використання великих площ для отримання більшої кількості енергії, що іноді може бути неможливо через місцеві умови рельєфу.

Безумовно варто заглибитися в тему сонячної енергетики, тому що це величезний крок у краще майбутнє й більш ефективне використання природних ресурсів. Орієнтація на відновлювані джерела енергії приносить хороші наслідки в багатьох сферах: економічній, екологічній та соціальній.