29.09.2022, 22:52

Тепловізори: як вони працюють та на що звертати увагу

Ольга Станішевська | Всі новини автора
тепловізор

Тепловізори є надзвичайно корисним і багатозадачним інструментом. Вони застосовуються в будівництві, в промисловості, для охорони та моніторингу в громадських місцях. Але зараз найбільший попит в цих приладах, звичайно, для використання у бойових діях.


Тепловізор — це не прилад нічного бачення

І прилади нічного бачення, і тепловізори є пасивними пристроями. Це означає, що супротивник не має можливості заявити, що за ним стежать, тому він стає легкою мішенню. 
Але це обладнання відрізняється один від одного способом роботи та використовуваним діапазоном частот. Прилад нічного бачення фактично є приймачем і підсилювачем залишкового світла, відбитого від спостережуваних об'єктів. Це пристрій, який використовує ближній інфрачервоний діапазон (від 800 нм до навіть 1770 нм).

Тепловізор, коротко кажучи, бачить тепло - приймає інфрачервоні сигнали в діапазоні понад 3000 нм (3 мкм), які випромінюють (не відбивають) об’єкти в полі зору оптичної системи. Тому температура вимірюється з тією лише різницею порівняно з термометром, що вимірювання здійснюється на відносно великій відстані.

Раніше для приймання теплового випромінювання використовувався один детектор, на якому «створювалося» зображення шляхом сканування окремих точок простору спеціальною, рухомою оптичною системою фоточутливих елементів. Матриця миттєво трансформує зображення, що падає на неї, через оптичну систему в електричний сигнал.

Використання матриці FPA дозволило автоматично підвищити роздільну здатність одержуваного зображення, надійність пристрою (шляхом видалення в ньому значної частини рухомих і делікатних елементів оптики) і зменшити масу і розміри камери. 

Також для індивідуального обладнання спостереження з дальністю до 3000 м (наприклад, снайперські приціли) технологія дозволяє використовувати тепловізори без системи охолодження. Таким чином, “індивідуальні” тепловізори стали меншими, а головне – дешевшими, тому їх можна широко використовувати.

Раніше для індивідуального спорядження воїна використовувалися переважно прилади нічного бачення. Тепловізори були занадто великими і дорогими. Зараз це змінюється, що допомагає бійцям у нічних заходах на полі боя. 

Зараз є такі тепловізори, що можна носити у кишені. Наприклад, модель LYNX Pro LE10, яка здатна виявити об'єкт на відстані до 900 метрів.

LYNX Pro LE10

Плюси тепловізорів

Тепловізори дозволяють вести спостереження в темну ніч, вони несприйнятливі до зміни прозорості повітря. Таким чином, дим і туман, які фактично блокують роботу оптичних систем у видимому спектрі, абсолютно прозорі для діапазонів, які використовується в термографії. Це також дуже гарне рішення для систем автоматичного виявлення, оскільки інфрачервоні детектори реагують не на рух об’єктів, які вже є на зображенні, а зміну температури у порівнянні з температурою навколишнього середовища.

Тепловізори неможливо засліпити, оскільки вони не бачать білого світла. Інакше йде справа з приладами нічного бачення. Недоліком застарілих приладів нічного бачення, наприклад тих, що використовуються росіянами, є можливість засліпити солдата раптовим увімкненням потужного джерела світла (наприклад, кидком світлової гранати).

Тепловізором можна користуватися окремо. Також можна використовувати адаптер, який встановлюється на оптичні приціли. Завдяки цьому рішенню боєць становиться незалежним від рівня освітленості (нема потреби використовувати підсвічування в темряві), а також у нього є краще відтворення деталей.

Перед покупкою тепловізора варто звернути увагу на його функції. Коефіцієнт випромінювання та відбита температура є важливими. Крім того, добре, якщо в приладі є можливість ручної корекції діапазонів і рівнів температури. Удосконалені тепловізійні камери визначають відносну вологість і дефекти ізоляції в будівлях, що робить вимірювання ще точнішим. 

З точки зору способу передачі даних, варто розглянути камеру з Wi-Fi, щоб передавати записане зображення через бездротове з’єднання. Така функція є у тепловізорі Pulsar Helion 2 XQ50F. Він виявляє об'єкти на відстані до 1800 м. Також можна вибрати колірний режим з восьми колірних палітр. Управляється навіть зі смартфона через Wi-Fi. Такий прилад та інше надійне та якісне обладнання дивіться на сайті grand-pulsar.com.ua.