10.02.2023, 09:49

Запчастини зі шроту: розбираємо «за» та «проти»

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Значна частина українського автопарку ремонтується за допомогою б/в запчастин. Розберімося, коли варто купувати вживані деталі, а коли ні.

Б/в запчастини отримали популярність серед багатьох автовласників. Але в деяких випадках купувати їх може бути небезпечно. Авторозбірки можна найти по всій Україні. В деяких випадках це — маленькі майданчики, де майстри самостійно розбирають автомобілі, в інших — великі компанії, які здійснюють доставку з європейських та американських шротів. Особливою популярністю в нашій країні користується шрот Польща, а саме Allegro.pl.

При виборі вживаних запчастин місце покупки відіграватиме одну з найважливіших ролей. Також стан деталей залежатиме від моделі та покоління авто. Таким чином, запчастини для авто старих років випуску ви можете знайти лише в поношеному вигляді та зі слідами корозії. З новішими моделями ситуація значно краща.

Декілька останніх років в Україні з’явилась велика кількість вживаних запчастин до різних моделей європейського виробництва. Це викликано тим, що багато «євроблях» не отримали реєстрації в Україні та вирушили на шроти. Проте на розбірки потрапляють лише найгірші авто, власники яких не захотіли їх легалізовувати. Шрот в Польщі ж пропонує запчастини навіть для практично нових авто.

Переваги та недоліки б/в запчастин

Серед плюсів вживаних деталей можна виділити:

- оригінальна якість;

- доступна вартість;

- можливість придбати запчастини для рідкісних і старих моделей авто;

- гарантія на встановлення та перевірку.

Мінуси б/в запчастин:

- невідомий остаточний робочий ресурс;

- не виключені приховані дефекти;

- можливість придбання запчастини з краденого авто.

Недоліки та переваги формуються в залежності від багатьох факторів. Дуже важливо враховувати та групу запчастин:

1. Елементи кузова

Найбільш вигідна покупка на шроті — це б/в деталі кузова, вони значно дешевші нових, хоч і володіють тими ж характеристиками та геометричними розмірами. Дефекти на деталях кузова легко помітні, а вік запчастини не сильно впливає на безпеку використання.

2. Деталі двигуна

Не дуже радимо купувати б/в двигуни в зборі, навіть якщо на них є гарантія. Адже нормально перевірити мотор можна лише після його встановлення. Перевірити його робочий ресурс теж не просто — для цього знадобляться певні знання та інструменти. Винятком може стати лише ДВС з нового автомобіля, який потрапив у аварію і не пошкодив при цьому передню частину.

Найкраще купувати запчастини для двигуна варто у комплекті з іншими компонентами, інакше він пропрацює не довго. Наприклад, з навісним обладнанням тощо.

3. Ходова частина

Деякі запчастини підвіски мають елементи-розхідники. Великою популярністю серед автовласників користуються б/в важелі та стійки. Пружні елементи краще купувати парами.

Виявити деформацію запчастин підвіски складно. Проте існує багато автовласників, які купують навіть б/в деталі гальмівної системи. Це пояснюється їхнім великим запасом надійності та можливістю візуального виявлення дефектів гальмівної системи (механічне зношення, розгерметизація, пошкоджені пильники).

4. Трансмісія

Існують моделі авто, які мають надійну КПП, тому її можна купувати й в б/в стані. З іншої сторони, купувати недовговічні коробки передач категорично не рекомендуємо. Це ж стосується таких розхідників, як фрикціонів, дисків зчеплення, двомасових маховиків та ін.

5. Оптика

Автомобільні фари та ліхтарі коштують дуже дорого, тому і користуються такою популярністю на авторозбірках. А ще не оригінальна оптика майже завжди значно гірша за якістю від оригінальної.

6. Диски

Колеса автомобіля не менш важливі за двигун і кузов. А диски — головний елемент колеса, який бере на себе найбільше навантажень. Якщо замовите б/в диски, то зекономите значну суму грошей та отримаєте дійсно якісну продукцію.

Якщо шукаєте якісні диски Рено — то можете звернутись в інтернет-магазин AutoDIL. Там ви знайдете запчастини для будь-якої моделі та модифікації даної марки. Наприклад, диски Сценік 3 з різноманітних матеріалів та різних діаметрів: R13, R14, R15, R16, R17, R18 та ін.

До вибору б/в запчастин потрібно підійти з усією серйозністю. Моментальна економія з часом може призвести до серйозних наслідків. В будь-якому випадку, завжди на перше місце треба ставити безпеку.