14.10.2021, 07:33

У Чорному морі біля острова Зміїний терпить лихо судно ВМС України

U-811 "Балта"

У Чорному морі поблизу острова Зміїний терпить лихо судно розмагнічування ВМС України U-811 "Балта". Судно отримало пошкодження через різке погіршення погодних умов. Загрози життю особовому складу немає.

Під час виконання завдань за призначенням в акваторії Чорного моря внаслідок різкого погіршення погодних умов виникла аварійна ситуація на військовому судні. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Військово-Морських сил Збройних сил України, передає Час Пік.

Після оцінки обстановки було прийнято рішення про постановку судна на якір з метою забезпечення проведення заходів по боротьбі за живучість.

"З метою забезпечення проведення пошуково-рятувальних робіт Військово-Морськими Силами розгорнуто пункт управління пошуково-рятувального забезпечення, налагоджено взаємодію із казенним підприємством «Морська пошуково-рятувальна служба» Міністерства інфраструктури України, Державною прикордонною службою України, ДСНС. До операції залучено кораблі і катери в кількості вісім одиниць та чотири одиниці повітряних суден.

Завдяки злагодженим та впевненим діям екіпажу корабля, аварійну ситуацію вдалося стабілізувати. Загрози життю особового складу немає. Загрози втрати судна немає. Наразі триває операція щодо надання допомоги аварійному кораблю та повернення його до пункту постійної дислокації", - йдеться в повідомленні.

Народний депутат фракції "Євросолідарність" Михайло Забродський та військовий експерт Тарас Чмут на своїх сторінках у Facebook уточнили, що в Чорному морі в районі острова Зміїний терпить лихо судно розмагнічування ВМС ЗСУ U-811"Балта".

"За інформацією від військовослужбовців ВМС ЗС України, судно втратило хід і має затопленими щонайменше два відсіки.

“Балта” є невеликим за головними розмірами судном: довжина менше 70 метрів, повна водотоннажність – 2086 тон. Головним завданням “Балти” за призначенням є проведення спеціальних заходів з метою зменшення власних магнітних полів бойових кораблів та суден забезпечення наших ВМС. Екіпаж судна становить 45 чоловік за штатом. У ВМС України це єдине судно такого призначення", - написав Забродський.

Військовий експерт Тарас Чмут розповів, що триває рятувальна операція. Також він зазначає, що єдине рятувальне судно ВМС "Олександр Охріменко" знаходиться на плановому ремонті у Миколаєві.

"На разі тривають рятувальні роботи силами ВМС та Морської пошуково-рятувальної служби. В районі діють "Айленди", "Сімферополь", рятувальний буксир "Сапфір" та три катери ПРК-01, 04 та 06. Роботи ускладнюються поганою погодою та сильним вітром, але ситуація контрольована. Загрози екіпажу немає.

На жаль, єдине рятувальне судно ВМСУ "Олександр Охрименко" знаходиться на плановому ремонті в Миколаєві. Чергове підтвердження, що завжди має бути резерв та дублювання на випадок нештатних ситуацій", - написав Чмут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк