06.06.2023, 16:39

"Екологія – найстрашніше!": Ексдепутат розповів, чим загрожує вибух на Каховській ГЕС

Віктор Білий | Всі новини автора

Ексдепутат Верховної Ради Борислав Береза, розповів, чим загрожує вибух на Каховській ГЕС, змоделювавши сценарії затоплення навколишньої території.

У своєму Telegram-каналі він написав, "моделювання найгіршого випадку руйнування росією дамби показує (якщо підірвані всі шлюзи на ширині 200 метрів), що найбільше затоплення відбудеться на лівому (південно-східному) березі річки", передає Час Пік.

За інформацією гауляйтера Нової Каховки, зруйновано 11 із 28 прольотів греблі. Тобто орієнтовно ширина пробою – 177 метрів.

Хвиля заввишки 4 – 5 м ударить по Антонівському мосту на схід від Херсона після 19 години. Після цього розпочнеться підйом води вгору річкою Інгулець, а через 4 – 5 днів – підйом води вгору річкою Буг до Миколаєва.

Декілька менших міст і сіл з обох боків Дніпра будуть затоплені, і коли хвиля дійде до них, це може бути дуже небезпечним і призвести до людських жертв.

Перешийок наприкінці затоки за межами дельти Дніпра (Кінбурнська коса) буде сильно затоплений і майже повністю затоплений, хоча це розпочнеться приблизно через 50 годин після прориву греблі.

За інформацією "Укргідроенерго" - за 4 дні водосховище буде спрацьовано - тобто витече вся акумульована вода і залишиться лише природне русло Дніпра.

Женевська конвенція

Знесення греблі у Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції, але Росія вже систематично порушує Женевську конвенцію під час своєї незаконної війни в Україні.

Руйнування ГЕС вважається зброєю масового знищення та воєнним злочином невиборчої дії, згідно зі статтею 56 Додаткового протоколу I 1977 року.

Вторинні наслідки:

Запорізька АЕС

Ймовірно, станеться припинення подачі води, що охолоджує, на найбільшу в Європі атомну електростанцію ЗАЕС, яка вимагає охолодження навіть для зупинених реакторів.

Північно-Кримський канал

Знову припиняться постачання води до Криму. Просто постріл собі в ногу. Вони довго збиралися там залишатися. Чи ні?

Меліорація Таврії та Каховський канал

Зупиняться постачання води до систем зрошення полів Херсонської, Дніпропетровської та Запорізької області, причому переважно на окупованих землях. Не зрозуміло, чи відбувається зараз там обробка, але без води вона втратить сенс.

Без питної води залишаться багато міст і сіл, які споживають її з Каховського каналу, у тому числі окупований Бердянськ.

Заводи

Без достатньої кількості води доведеться зупинити роботу великих промислових підприємств металургійної галузі у Марганці, Нікополі, Покрові.

Екологія – найстрашніше!

Одномоментне зменшення води у величезному водосховищі призведе до малопередбачуваних екологічних наслідків: загибель великої кількості риби, заболочення осушених земель та зміна кліматичного режиму регіону.

З іншого боку відкриється піщане дно і ми отримаємо нову пустелю з усіма кліматичними наслідками, як зменшення опадів, пилові бурі, підвищення температури в регіоні. А відповідно більший ризик посухи на полях центру та півдня України.

За умови повного звільнення Херсонщини на відновлення греблі може піти від 1 до 3 років. За інформацією "Укргідроенерго", станція відновленню не підлягає. Швидше за все, мається на увазі, що потрібно буде будувати дамбу від фундаменту.

Потрібно багато часу не тільки на бетонування основної споруди, але й на реконструкцію берегових укріплень та подальше контрольоване наповнення чаші водойми. Це все тривалий процес.

Весь цей час ми пожинаємо екологічні та технологічні наслідки цього злочину.

Хтось скаже, що можна було б добре залишити вже як є, тим більше відкриється історичний Великий Луг. Але, на жаль, природа та економіка України за майже 70 років роботи станції та існування великого водосховища пристосувалися до існування із ГЕС.

Відсутність води у Каховському морі призведе до осушення полів півдня України з подальшим занедбанням. Доведеться закрити Запорізьку АЕС та десятки (якщо не сотні) великих заводів, які не матимуть достатньо води та електроенергії для виробничих процесів.

Відповідно населення масово виїде з цього регіону через неможливість жити у важких кліматичних умовах та через відсутність води та робочих місць.

Читайте також: Вже почало змивати будинки: у мережі з'явилися супутникові знімки ушкоджень після підриву Каховської ГЕС

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк