01.07.2020, 11:24

Росія запустила по Кримському мосту перші вантажні поїзди: реакція МЗС України

По Крымскому мосту прошли первые грузовые поезда

Україна звернеться до Арбітражного трибуналу в зв'язку з відкриттям РФ вантажного залізничного сполучення через Керченський міст і проситиме розглянути питання протиправності будівництва моста.

Запуск вантажного залізничного сполучення по так званому "кримському мосту" є незаконним і Україна звернеться до Арбітражного трибуналу, який веде велику справу проти РФ про порушення Конвенції ООН з морського права. Про це заявила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова в коментарі "Укрінформ", передає Час Пік.

Джапарова зазначила, що на всіх етапах протиправного будівництва Росією "кримського моста" українська сторона забезпечувала належне реагування.

За її словами, запуск окупантами вантажного залізничного сполучення через так званий "кримський міст" є протиправним, як і сам міст є незаконною будівництвом.

"Його було побудовано всупереч Конвенції ООН з морського права 1982 року. Не було отримано згоди України як прибережної держави на його будівництво. Відсутні екологічні оцінки його будівництва", - підкреслила Еміне Джапарова.

Нагадаємо, вантажне залізничне сполучення між Кримом і материковою частиною Росії стартувало 30 червня. Назустріч один одному пройшли два поїзди. З Криму поїзд віз товари республіканських виробників, з материкової частини Росії проїхав поїзд з паливом, зерном, добривами та будматеріалами.