01.12.2020, 08:41

Обшуки на Закарпатті: В МЗС Угорщини викликали посла України та погрожують поскаржитися в НАТО

В МИД Венгрии вызвали посла Украины и угрожают пожаловаться в НАТО

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто планує зустрітися з представником НАТО, щоб обговорити питання подальшого блокування членства України в Альянсі.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто прокоментував обшуки СБУ у функціонерів благодійного фонду на Закарпатті, яких підозрюють у сепаратизмі на користь Угорщини, повідомляє Час Пік.

Відповідне відео угорський міністр розмістив на своїй сторінці у Facebook.

"На жаль в Україні знову продовжуються незрозумілі політичні гойдалки стосовно угорських партій та угорської меншини. Через неприпустимість таких дій викликали посла України в Угорщині Любов Непоп задля того, аби висловити своє незадоволення діями керівництва України в Києві", - заявив Сіярто у відеозверненні.

Министр иностранных дел Венгрии Петер Сиярто

За словами угорського міністра, 1 грудня він зустрінеться з відповідальним з питань НАТО, щоб обговорити питання подальшого блокування членства України в Альянсі.

Як стверджує Петер Сіярто, останні дії української влади "перекреслили всі цивілізовані та європейські відносини між країнами".

Нагадаємо, 30 листопада Служба безпеки України повідомила, що на Закарпатті проведено санкціоновані обшуки у функціонерів одного з місцевих благодійних фондів.

"Наразі перевіряється інформація про причетність іноземного фонду до діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України. Зокрема, вивчається можливе втручання у внутрішні справи нашої держави та заподіяння шкоди державній безпеці України через фейкове поширення дії законодавства Угорщини і юрисдикції її державних органів на окремі регіони нашої країни", - повідомили в СБУ.

Як зазначили в СБУ, деякі публічні українські діячі могли сприяти діям іноземної держави. Вони підозрюються в підтримці державних органів сусідньої країни у веденні підривної діяльності на шкоду Україні, в тому числі і в здійсненні дій з ознаками державної зради.

Під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану "Велику Угорщину" та створення етнічної автономії на Закарпатті. Також вилучено комп'ютерну техніку засоби зв'язку та інші матеріали, які слідчі досліджуватимуть як доказову базу протиправної діяльності фігурантів.

Читайте також: На Донбасі готувався теракт: СБУ попередила вибух та затримала "підривника"

СБУ СБУ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк