24.02.2021, 10:13

"Справа віддає заказухою": Активісти оголосили про початок безстрокової акції на підтримку Сергія Стерненка

Активисты объявили о начале бессрочной акции в поддержку Сергея Стерненко

Приморський райсуд Одеси 23 лютого присудив українському активісту, юристу, екс-голові Одеського відділення "Правого сектора" Сергію Стерненку 7 років в'язниці та конфіскацію половини майна. Учасники акції на підтримку засудженого активіста анонсували безстроковий протест з 27 лютого.

Сергія Стерненка визнали винним у справі про викрадення в 2015 році депутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича з партії "Родина". Сторона обвинувачення просила дати Стерненку 8 років в'язниці з конфіскацією майна, повідомляє Час Пік.

У містах України почалися акції протесту. У Києві 23 лютого під Офісом президента люди вийшли на акцію на підтримку засудженого активіста. Учасники акції анонсували безстроковий протест. Акція запланована на суботу, 27 лютого, 12:00 біля Офісу президента.

"Влада не до кінця зрозуміла, що часи безправ‘я та свавіллля закінчуються. Тому ми не збираємось зупинятися і оголошуємо безстрокову акцію протесту, яка триватиме до того моменту, поки Сергій Стерненко не буде на волі.

Ви потрібні у Києві. Субота, 12:00, Офіс Президента.

Сьогодні 7 років дали кожному з нас", – йдеться у повідомленні.

Стерненко також є підозрюваним у справі про вбивство Івана Кузнєцова, який напав на нього. Він стверджує, що це був самозахист. Нагадаємо, в 2018 році на Стерненка напали біля його будинку в Одесі, він відбивався від нападника з ножем.

Український політик, громадський діяч, екс-нардеп Борислав Береза вважає, що справа проти Стерненка "віддає заказухою".

"Вчора Сергію Стерненку присудили більш ніж 7 років у справі, в якій немає... доказів, але є величезна кількість процесуальних порушень. Так, виявляється, що так можна. Вся справа будувалася на свідченнях одного свідка, він же жертва викрадення, який стверджує, що його викрали 5 осіб в балаклавах, тримали кілька годин в підвалі, катували його, стріляли в нього з травмата і вимагали відмовитися від мандата депутата районної ради. Дуже серйозне звинувачення. Та й злочин не жартівливий. Але виявляється, що облич викрадачів свідок не бачив, чи було викрадення не зрозуміло, а крім цих слів ніяких доказів провини Стерненка немає. А якщо доля, що свідок був членом проросійської партії "Родина", близькою людиною до Маркова, який давно ховається у Москві і відчуває особисту неприязнь до Стерненка, то справа починає віддавати заказухой...

Тому виходьте на протест. Виходьте, щоб не лити потім крокодилячі сльози, коли влада почне розправлятися з вами або з тими, хто її критикує і заважає займатися "Великим крадівництвом" на всіх рівнях. Виходите не за Стерненко, а за себе і право для своїх дітей жити в правовій державі", - написав Береза на своїй сторінці у Facebook.

На думку політолога Кирила Сазонова, "вирок абсолютно притягнутий за вуха", а Зеленський через вирок суду потрапив у "неприємну історію".

"Для Зеленського дуже неприємна історія. Тому що після рішень по Медведчуку він отримав пристойну підтримку патріотичної частини українців. І, всі ми бачили, ніхто не вийшов на захист депутатів від ОПЗЖ або їх телеканалів. А після рішення по Стерненко - акції по всій Україні і на Банковій. Проблема в тому, що Зеленський не може скасувати вирок суду. Якщо він це зробить - це повна жесть і правовий нігілізм. У шахах це називається вилка - ти втрачаєш щось у будь-якому випадку. Так що від такого рішення суду політично в першу чергу постраждав саме президент...

А ось стратегічно Зеленському і його соратникам варто було б прийняти той факт, що з цими судами ми приречені. Без повноцінної судової реформи в України немає шансів на залучення серйозних інвестицій. І за рейтингом влади ці історії будуть бити дуже жорстко. Так що або війна касті в мантіях - або в перспективі все дуже сумно. Так, і чим швидше Стерненко вийде - тим краще. Плюс, суддя не сам по собі прийняв це рішення, підставивши Зеленського. І цим питанням теж краще займатися не відкладаючи. А то буде прилітати і далі...", - написав Сазонов на своїй сторінці у Facebook.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк