16.03.2021, 17:58

Свіже соцопитування: як змінилися президентські рейтинги і які партії зараз пройшли б у парламент

Марина Началова | Всі новини автора
соцопитування

Згідно з соцопитуванням, яке проводилося в Україні у березні, до Верховної Ради пройшли б 4 партії, якби вибори відбувалися найближчим часом. Дещо змінилися рейтинги топ-політиків, які потенційно можуть брати участь у виборах президента.

Соціологічне дослідження проводив ]]>Центр Разумкова]]> з 5 по 9 березня 2021 року методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів, передає Час Пік.

Електоральні симпатії українців: які політичні партії мають найбільшу підтримку

Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради України, найбільшу підтримку виборців отримала б політична партія «Слуга народу» (за неї готові віддати свій голос 18% усіх опитаних або 26,5% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за яку партію голосуватиме).

За партію «Європейська солідарність» готові віддати свій голос відповідно 13% і 20% опитаних, за партію «Опозиційна платформа — За життя» — відповідно 13% і 18%, ВО «Батьківщина» — відповідно 7% і 9%. Ці чотири партії мають усі шанси подолати 5-відсотковий бар'єр для проходження у Верховну Раду.

За партію «Сила і честь» проголосували б відповідно 4% і 5%, «Голос» — відповідно 3% і 3%, ВО «Свобода» — відповідно 2,5% і 3%, «Українська стратегія Гройсмана» — відповідно 2% і 3%, Радикальну партію Олега Ляшка — відповідно 2% і 2%, «Партію Шарія» — відповідно 1% і 2%, «Громадянська позиція» — відповідно 1% і 1%, «Опозиційний блок» — відповідно 1% і 1%, «УДАР Віталія Кличка» — відповідно 1% і 1%.

Вибори президента: за кого б голосували у першому турі

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі отримав би В. Зеленський (19% усіх опитаних або 27% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме).

Мають намір проголосувати за П. Порошенка відповідно 13,5% і 20% опитаних, за Ю. Бойка — відповідно 13% і 17%, за Ю. Тимошенко — відповідно 8% і 10%, за І. Смешка — відповідно 5% і 6%, за В. Гройсмана — відповідно 2% і 3%, за Р. Кошулинського — відповідно 2% і 3%, за О. Ляшка — відповідно 2% і 2%, за Д. Разумкова — відповідно 1,5% і 2%, за А. Гриценка — відповідно 1% і 2%, за О. Вілкула — відповідно 1% і 1%, за В. Кличка — відповідно 1% і 1%.

У випадку, якби кандидатом від партії «Опозиційна платформа — за життя» замість Ю.Бойка був В. Медведчук, голоси розподілилися б таким чином: В. Зеленський отримав би 19% голосів серед усіх опитаних або 28% серед тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, П. Порошенко — відповідно 13,5% і 20%, Ю.Тимошенко — відповідно 8% і 10,5%, В. Медведчук — відповідно 6% і 8%, І. Смешко — відповідно 5% і 7%, В. Гройсман — відповідно 3% і 4%, Д. Разумков — відповідно 3% і 4%, О. Вілкул — відповідно 2% і 3%, Р.Кошулинський — відповідно 2% і 2,5%, О. Ляшко — відповідно 2% і 2%, А. Гриценка — відповідно 1% і 2%, В.Кличко — відповідно 1% і 1%.

Варіації другого туру президентських виборів: Зеленський би переміг будь-якого суперника

Під час опитування респондентам пропонувалося обрати, за кого з політиків вони проголосували б, якби відбувся другий тур виборів Президента України. Другий тур моделювався за участі чотирьох кандидатів: Зеленський,  Бойко, Порошенко, Разумков.

Зеленський у випадку електорального суперництва у другому турі з Порошенком, Бойком чи Разумковим стає переможцем президентських виборів. Разумков перемагає Порошенка і Бойка, а Порошенко перемагає у випадку електорального суперництва у другому турі з Бойком.

Як змінилися політичні рейтинги за останній місяць?

Порівняння даних цього соцопитування з дослідженням, яке Центр Разумкова проводив на початку лютого, демонструє, що підтримка Зеленського зросла на 4,3% (серед респондентів, які визначилися з вибором). Підтримка Порошенка також дещо збільшилася - на 1,9%.

Проте на 2,8% знизилася підтримка Бойка, який у минулому місяці обганяв Порошенка на 2%, а тепер посідає третє місце у рейтингу електоральних симпатій. На 1,1% знизився рейтинг Тимошенко. Підтримка Смешка зросла на 1,4%.

Рейтинг партії "Слуга народу" за місяць зріс на 4,3%, "Європейської Солідарності" - на 2%. "ОПЗЖ" втратила 4% рейтингу з моменту попереднього соцопитування. На 0,9% знизилася підтримка партії "Батьківщина". Рейтинг партії "Сила і честь" зріс на 0,5%.

Центр Разумкова також опитав громадян щодо довіри до інститутів суспільства. Виявилося, що українці найбільше довіряють ЗСУ, найменше - чиновникам і російським ЗМІ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк