05.04.2021, 15:40

Росія перекидає війська до українських кордонів, на техніці маскують номери: відеосвідчення

Марина Началова | Всі новини автора

В останні дні в інформаційному просторі з'являється багато повідомлень про концентрацію військової техніки РФ поблизу українських кордонів.

Розслідувальницька організація Conflict Intelligence Team ділиться фото- і відеоматеріалами, які підтверджують переміщення російських військ в бік кордону з Україною, передає Час Пік.

Зокрема, є інформація, що на військовій техніці РФ, яка рухається в бік України, маскують номери. 1 і 2 квітня користувач Твіттера GirkinGirkin, який збирає матеріали про перекидання російської техніки на кордон з Україною, опублікував два відео.

На обох зображені вантажівки, що буксирують гаубиці «Мста-Б». На першому відео оператор говорить «номера прикриті регіону», а на другому чітко видно, що на вантажівках синьою плівкою або ізолентою заклеєні держномери: приховано код, який на цивільних номерах означає регіон, а на військових - найчастіше приналежність до військового округу.

За інформацією CIT, обидва відео зняті в районі Ростова-на-Дону на трасі М4, яка на північ від місця зйомки проходить близько до кордону з Україною. Колони теж спрямовуються на північ.

Також з'явилася інформація про перекидання до українського кордону частин з Центрального військового округу. 2 квітня в TikTok з'явилося відео, де видно ешелони з російської військової технікою. Користувач Твіттера 666_mancer перевірив номер однієї з платформ за допомогою сервісу gdevagon, який дозволяє відстежувати актуальний стан залізничних вагонів. Виявилося, що з 30 березня по 11 квітня ця платформа слідує зі станції Юрга (Кемеровська область) на станцію Тресвятська у Воронезькій області біля кордону з Україною.

Підтверджується перекидання мотострільців з Кемеровської області до кордону з Україною. З'явилося відео, де на залізничних платформах стоять танки Т-72Б3. На відео також видно номер однієї з платформ. Після перевірки за допомогою сервісу gdevagon, було встановлено, що платформа рухається з Юрги Кемеровської області на залізничну станцію Маслівка в прикордонній Воронезької області.

З'явилися свідчення перекидання російських військ в окупований Крим. CIT повідомляє, що 4 квітня в TikTok було опубліковано відео, де видно залізничну платформу з самохідною артилерійською установкою «Нона-С», яка перебуває на озброєнні повітряно-десантних військ. Перевіривши номер платформи за допомогою сервісу gdevagon, розслідувачі встановили, що вона слідує зі станції Череха в Псковській області на станцію «Сімферополь-вантажний».

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк