10.05.2021, 21:54

Росія може напасти на Україну через Північно-Кримський канал, - NYT

Марина Началова | Всі новини автора
Северо-Крымский канал

Росія може розв'язати новий етап війни з Україною через Північно-Кримський канал, щоб отримати воду для окупованого Криму.

Про це пише The New York Times, передає Час Пік.

Як наголошується в статті, Північно-Кримський канал, який з'єднує Крим з річкою Дніпро і раніше був основним джерелом води для Криму, після окупації півострова був перекритий греблею. Зараз канал є однією з головних геополітичних гарячих точок Європи.

Напруженість навколо каналу різко зросла в останні місяці після того, як посуха посилила водну кризу в Криму, і ризик ескалації підвищився разом із загостренням протистояння Путіна з Заходом.

Путін наказав відвести частину військ, які він зосередив на кордоні з Україною цієї весни, в минулому місяці, але до 80 тисяч військових залишаються в межах досяжності, і багато українців вважають, що загроза нового вторгнення зберігається.

Як пише NYT, Москва пообіцяла витратити 670 мільйонів доларів на вирішення проблеми нестачі води в Криму, але в цьому році водосховища вичерпалися. Окупаційна влада півострова почали заявляти, що блокування каналу є спробою "геноциду" і може призвести до загибелі людей.

Позиція українського уряду залишається незмінною: відповідно до Женевської конвенції, Росія як країна-окупант несе відповідальність за забезпечення захопленої території водою. В Україні додають, що в Криму існує достатньо підземних водоносних горизонтів для забезпечення водою населення.

Нагадаємо, в ЄС заявили про поліпшення відносин з США і погіршення - з Росією.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: