03.07.2021, 09:01

Путін дозволив військовим блокувати Керченську протоку: реакція МЗС України

Путин разрешил военным блокировать Керченский пролив

Президент Росії Володимир Путін 1 липня підписав закон про надання права Нацгвардії РФ здійснювати блокування територій та акваторій, прилеглих до ряду об'єктів. У МЗС України відреагували.

Коментар спікера МЗС України щодо використання Національної гвардії Росії для блокування доступу до Керченської протоки та Азовського моря опубліковано на сайті МЗС України, повідомляє Час Пік.

"Цей закон грубо нехтує правами України як прибережної держави щодо Чорного та Азовського морів і Керченської протоки. Росія як держава-окупант продовжує цілеспрямовану політику мілітаризації Чорноморського регіону, створює чергові перешкоди для міжнародної навігації та перетворює Азовське море у своє внутрішнє озеро. Такі агресивні дії загрожують як національній безпеці України, так і безпеці та стабільності Південно-Східної Європи.

Російська Федерація має припинити порушення своїх зобов’язань за Конвенцією ООН з морського права та іншими нормами міжнародного права", - йдеться в заяві.

Речник МЗС України Олег Ніколенко нагадав, що на сьогодні під охороною Росгвардії перебувають акваторія Керченської протоки, Кримського мосту, енергомосту та газогону між Росією і тимчасово окупованим Кримом.

"Перебуваючи під безпосереднім керівництвом Президента Росії, Росгвардія може бути використана для створення додаткових необґрунтованих перешкод для свободи мореплавства у Керченській протоці та Азовському морі.

Залучення російської національної гвардії підкреслює термінову необхідність консолідованої міжнародної відповіді на протиправні дії Росії в Чорному та Азовському морях", - йдеться в заяві.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк