01.10.2021, 07:33

Захоплення українських кораблів і моряків у Керченській протоці: слухання у справі України проти РФ розпочнеться 11 жовтня

Захват украинских кораблей и моряков в Керченском проливе

Арбітражний трибунал Міжнародного Суду ООН 11 жовтня розпочне слухання у справі про захоплення Росією українських кораблів і моряків у Керченській протоці в листопаді 2018 року.

11 жовтня Арбітражний суд розпочне слухання щодо юрисдикції у справі Україна проти Росії щодо незаконного захоплення українських кораблів і моряків у Керченській протоці. Про це повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба в ]]>Twitter]]>, передає Час Пік.

Він зазначив, що 11 жовтня арбітражний трибунал почне слухання щодо юрисдикції у справі України проти Росії щодо незаконного захоплення трьох українських судів "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни-Капу" та 24 українських моряків у листопаді 2018 року.

"Справа дуже важлива для України. Ми доводимо протиправність поведінки РФ по відношенню до нашої держави, незаконність затримання і утримання українських військових кораблів та протиправного судилища проти наших моряків, які 9 місяців провели в російській тюрмі.

Я впевнений, що за нашим позовом Росія буде притягнута до відповідальності, скільки б часу це не зайняло. Ефективна робота МЗС у міжнародних судах — це інструмент встановлення справедливості та ще один важіль тиску на Москву", - написав Кулеба.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року три військові кораблі України йшли у бік Керченської протоки з Одеси до Маріуполя. Корабель російських прикордонників протаранив український буксир, росіяни відкрили вогонь. Затримали артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу". Прикордонники ФСБ взяли в полон 24 членів екіпажу. Всі вони були заарештовані та близько року провели в московському СІЗО.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року на запит України зобов'язав Росію негайно повернути під контроль України "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" та 24 членів їх екіпажів.

7 вересня 2019 року моряків обміняли і повернули до України. 18 листопада Москва повернула Києву захоплені біля Керченської протоки українські кораблі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк