07.11.2021, 16:01

Свіже соцопитування: рейтинг Зеленського впав, найнижча підтримка у президента - на Луганщині та Донетчині

Марина Началова | Всі новини автора

Хоча президент Володимир Зеленський все ще має найвищий політичний рейтинг серед топ-політиків, останнім часом його підтримка значно зменшилася.

Про це свідчать результати ]]>соцопитування]]>, проведеного з 23 жовтня по 2 листопада 2021 року компанією "Нью імідж Маркетинг Груп" на замовлення Українського інституту майбутнього, передає Час Пік.

За даними дослідження, Володимир Зеленський незмінно займає першу сходинку електоральних преференцій громадян: за нього готові проголосувати 18% серед усього населення або 25% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Порівняно з вереснем, підтримка Зеленського помітно зменшилася – на сім пунктів.

Нові результати порушують тенденцію останніх місяців щодо стабілізації рейтингу чинного президента на рівні 30-32% серед тих, хто піде голосувати та визначився за кого буде це робити. У жовтні, вперше за рік, показник В.Зеленського повернувся до лютневої позначки і є найнижчим.

Водночас рейтинги його найближчих конкурентів – П. Порошенко, Ю. Бойко та Ю.Тимошенко – є вдвічі меншими навіть за такий результат лідера підтримки: вони мають відповідно 10%, 9% та 8% серед усього населення.

До вже усталених кандидатів, які долають 5-відсотковий бар’єр у разі президентських виборів, Ігоря Смешко (8% серед тих, хто визначився і піде на вибори), В.Гройсмана та Є.Мураєва (по 7%), вперше доєднався екс-спікер ВР – Д.Разумков (6% серед тих, хто визначився і піде не вибори).

Молодь до 24 років вже традиційно найбільше підтримує В.Зеленського – 29%. Зі збільшенням віку респондентів їхня готовність голосувати за нього зменшується і серед людей старшого віку становить лише 12%.

У Центрі президент утримує перше місце з 19% проти 9% Ю.Тимошенко,  8%  П. Порошенко та 8% В.Гройсмана, а також на Півдні ще випереджає незначно Ю.Бойко з 17% проти 16%.

Володимир Зеленський втрачає електоральне лідерство на Заході з 17% проти 18% у П. Порошенко, а на Сході має однакову підтримку по 17% з Ю. Бойко.

Донбас традиційно залишається відверто проблемним регіоном для В.Зеленського – там він беззаперечно програє Ю.Бойко – 6% до 23% та Є.Мураєву, у якого 14% підтримки.

Порівняно невелика підтримка у Донецькій та Луганській областях корелює з низькою довірою там до діючого голови держави та більшою часткою тих, хто виступає за позачергові президентські вибори.

За умови проведення другого туру, Володимир Зеленський беззаперечно виграє у всіх свої найближчих переслідувачів майже з ідентичними показниками: 36% до 23% проти П. Порошенко (60% до 40% серед тих, хто піде та визначився), 36% до 24% проти Ю. Бойко (відповідно 60% до 40%) та 35% до 25% проти Ю. Тимошенко (відповідно 58% до 42%).

Порівняно з попередніми місяцями, хоч В.Зеленський і виграє в умовному другому турі у всіх опонентів, в середньому розрив між ними скоротився на шість пунктів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк