21.01.2022, 13:05

Блінкен і Лавров проведуть переговори у Женеві: говоритимуть про Україну

Энтони Блинкен и Сергей Лавров

Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров 21 січня проведуть зустріч у Женеві. Головною темою переговорів буде зростаюча напруженість навколо України та військова активність російських військ біля українських кордонів.

Сьогодні, 21 січня, держсекретар США Ентоні Блінкен зустрінеться зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим у Женеві, повідомляє Час Пік.

Переговори ув Женеві відбудуться після серії міжнародних консультацій, які відбулися протягом останніх тижнів, але не призвели до подолання глибоких розбіжностей між західними столицями та Кремлем з питань безпеки у Східній Європі.

Блінкен 20 січня перебував з візитом у Берліні та заявив, що не очікує прориву від переговорів з Лавровим. Однак, він сподівається зрозуміти, що Москва вирішила за підсумками консультацій з США і НАТО - "шлях дипломатії та діалогу" або "конфронтації та наслідків".

"Принаймні, я сподіваюся, що ми дізнаємося більше про те, чи Росія справді віддана спробам вирішити ці розбіжності дипломатичним шляхом, шляхом діалогу, чи ні", - сказав Блінкен в інтерв'ю німецькому телеканалу ZDF.

У МЗС РФ оцінили можливість участі США в переговорах щодо Донбасу. У повідомленні відомства 21 січня йдеться, що присутність американців у переговорному процесі позитивно вплине на реалізацію мирних домовленостей.

"Не заперечуємо проти підключення Вашингтона до процесу мирного врегулювання...

Що стосується можливої участі США у "нормандському форматі", то необхідно мати на увазі, що дана площадка вже сформувалася і працює восьмий рік. Наскільки нам відомо, наші співголови - Німеччина та Франція – воліли б зберегти її в тому вигляді, в якому вона існує в даний час", - ]]>йдеться ]]>в повідомленні.

Нагадаємо, 12 січня на засіданні у Брюсселі Росії відмовили в задоволенні її вимог, що стосуються не розширення НАТО та присутності військ блоку на його східному фланзі. У Москві заявили, що не збираються йти на компроміси.

19 січня Бленкен під час візиту до Києва попередив, що президент Росії Володимир Путін може видати наказ про напад в найкоротші терміни.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк