16.02.2022, 07:27

Рада Європи закликає до негайної деескалації риторики та дій навколо України

Совет Европы

Керівництво Ради Європи оприлюднило заяву у зв'язку з напруженістю ситуації навколо України. Рада Європи закликає країни подвоїти зусилля, щоб уникнути можливого збройного конфлікту.

Рада Європи закликає до негайної деескалації риторики та дій навколо України. Про це ]]>йдеться ]]>в спільній заяві керівництва Ради Європи по Україні, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії та голова комітету міністрів Ради Європи Луїджі Ді Майо, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс та генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич висловили надзвичайну стурбованість у зв'язку з високою напруженістю навколо України.

"Ми вкрай стурбовані значною напруженістю ситуації навколо України. Ми стурбовані перспективою великого конфлікту на нашому континенті між нашими державами-членами.

Ми підтверджуємо непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в рамках її міжнародно визнаних кордонів", - йдеться у заяві.

Керівництво Ради Європи закликало "відповідні держави-члени подвоїти зусилля, щоб уникнути подальшого загострення ситуації та можливого збройного конфлікту", а також "до негайної деескалації риторики та дій і до продовження діалогу".

"Цей діалог має поважатися та ґрунтуватися на принципах, закріплених у Статуті Ради Європи та Європейській конвенції з прав людини, які всі держави-члени Ради Європи зобов’язані поважати, підтримувати та виконувати", - йдеться в документі.

Нагадаємо, Держдума РФ 15 лютого проголосувала за те, щоб направити звернення президенту з проханням визнати "незалежними" окуповані райони Донецької та Луганської областей.

Раніше президент США Джо Байден повідомив європейським партнерам про те, що Росія може вторгнутися в Україну в середині лютого. Західні ЗМІ писали, що Росія готова для цього піти на провокації, зокрема, може використати чужий прапор.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова звинуватила видання в дезінформації. Російський президент Володимир Путін заявив, що Росія не хоче війни. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков назвав подібні повідомлення "безпрецедентною кампанією з нагнітання напруженості у Європі".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк