22.02.2022, 20:47

"Потрібно об'єднатися": Порошенко приніс Зеленському план дій перед загрозою нападу Росії

Марина Началова | Всі новини автора

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко приніс на зустріч діючого голови держави Володимира Зеленського з лідерами парламентських фракцій конкретний план для зміцнення обороноздатності України.

Про це він сказав журналістам перед початком зустрічі, повідомила прес-служба "Євросолідарності", передає Час Пік.

Порошенко наголосив: коли країна у небезпеці, треба всім об‘єднатися. 

«Нарешті через чотири місяці відбувається те, чого ми вимагали для об’єднання зусиль всього українського суспільства, українського політикуму. Україна в небезпеці. А коли країна в небезпеці, українці завжди об’єднувалися –  не навколо посади, не навколо особи і не навколо крісла. Об’єднувалися навколо України», – говорить Порошенко.

«Я йду для того, щоб презентувати план укріплення оборони держави, збільшення бойових спроможностей українського війська, укріплення територіальної оборони, збільшення фінансування. Сьогодні нарешті через шість тижнів був проголосований і включений до порядку денного мій законопроєкт про збільшення фінансування ЗСУ і бойових спроможностей української армії», – зазначає п’ятий Президент.

«Щоб суттєво збільшити ціну, яку заплатить Путін, якщо прийме рішення далі вторгатися в Україну. Ми наголошуємо, що Росія одноосібно вийшла з Мінських домовленостей, і на сьогоднішній день Україна не має більше зобов’язань щодо утримання мешканців окупованих територій – відповідно до Женевської конвенції це є зобов’язання країни-окупанта», – зазначає Порошенко.

«Ми не бачимо більше необхідності тримати відстань для нашої важкої техніки і артилерії. Ми маємо збільшити можливості реагування у випадку продовження агресії проти нашої держави», – вважає лідер партії. 

«Ми маємо проголосувати в парламенті законопроєкти про відповідальність за колабораціонізм, для перешкоджання Росії в її інформаційній війні, діяльності п’ятої колони. Ми маємо проголосувати два законопроекти про збільшення можливостей територіальної оборони та інші законодавчі акти – включно з підтримкою, я сподіваюся, що ми почуємо про рішення РНБО, рішення президента. І будемо ретельно працювати для того, щоб підтримати кроки по захисту України», – зазначає Порошенко. 

«Ми будемо вимагати збільшити оборонні можливості міста Києва. Виставити збройні сили на північному – північно-східному напрямках. Забезпечити роззосередження українського війська, підвищення ефективності системи протиповітряної і протиракетної оборони. І багато інших речей», – говорить Порошенко. 

«Я хочу ще раз подякувати нашим партнерам, включно з Німеччиною, яка сьогодні зупинила сертифікацію «Північного потоку 2». І звернутися щодо посилення санкцій і щодо збільшення допомоги Україні, в тому числі військової», – говорить Порошенко. 

«Путін, який збожеволів і вийшов проти всього світу, сьогодні загрожує не тільки Україні. Жодна країна світу не може зараз почуватися в безпеці. Ми маємо об’єднатися. Сьогодні гарантом суверенітету є українські Збройні Сили. Сьогодні гарантом суверенітету є наше майбутнє членство в НАТО як у єдиній організації, яка здатна ефективно захищати», – наголошує п’ятий Президент.

«Ми сьогодні розраховуємо на міжнародну солідарність з Україною. З цим я йду до Зеленського», – резюмує Петро Порошенко.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін на прес-конференції висунув ультиматуми Україні і заявив, що РФ визнала "ЛДНР" у межах областей, а Мінських домовленостей більше не існує.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк