16.03.2022, 07:42

В Україні запровадили кримінальну відповідальність за пропаганду дій Росії: Зеленський підписав закон

Иллюстративное фото / Открытый источник

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон про заборону на виготовлення та розповсюдження інформаційної продукції, спрямованої на пропаганду дій держави-агресора.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон (]]>проєкт №5101]]> "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони виготовлення та розповсюдження інформаційної продукції, спрямованої на пропаганду дій держави-агресора). Як свідчить карта законопроєкту на сайті Верховної Ради, підписаний документ повернувся до Ради за підписом президента, повідомляє Час Пік.

Закон забороняє виправдовувати, визнавати правомірним або заперечувати озброєну агресію росії проти України. Зокрема, її не можна представляти як внутрішній конфлікт, громадянський конфлікт, громадянську війну та заперечувати тимчасову окупацію частини території України.

Заборонено просування та схвалення діяльності або заяв:

  • осіб, які вчиняли збройну агресію росії проти України,
  • представників збройних формувань країни-агресорки,
  • нерегулярних незаконних збройних формувань,
  • озброєних банд та груп найманців, створених, підлеглих, керованих та фінансованих росією,
  • представників окупаційної адміністрації,
  • представників підконтрольних росії самопроголошених органів, зокрема визначати їх як "повстанці", "ополченці" або "ввічливі військові люди".

Закон також передбачає заборону на діяльність громадських об'єднань та політичних партій, винних у порушенні цих заборон. Відповідальність за такі порушення буде кримінальною.

Закон набирає чинності наступного дня після опублікування.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк