26.03.2022, 09:50

Європейська організація з ядерних досліджень зупиняє співпрацю з рф та Білоруссю

Европейская организация по ядерным исследованиям

Рада CERN оголосила, що 23 держави-члени Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) прийняли рішення щодо призупинення контактів з вченими та дослідницькими центрами росії та Білорусі.

Рада CERN 25 березня оголосила, що її вчені припиняють участь у всіх наукових комітетах росії та Білорусі, а також призупинити наукові контакти з Об'єднаним інститутом ядерних досліджень (місто Дубна, рф), повідомляє Час Пік із посиланням на закордонні ЗМІ.

"23 держави-члени CERN вкотре рішуче засуджують військове вторгнення росії в Україну та рішуче засуджують заяви тих російських інститутів, які висловлювали підтримку незаконному вторгненню в Україну.

Основні цінності Організації завжди ґрунтувалися на науковому співробітництві через кордони як рушійному механізмі миру. Тому агресія однієї країни з боку іншої суперечить цінностям, за які виступає Організація", - йдеться у заяві.

Це не перше рішення CERN, ухвалене у відповідь на російську агресію проти України. 8 березня було прийнято рішення про зупинення статусу росії як спостерігача в CERN.

Держави-члени CERN вирішили:

  • тимчасово зупинити участь вчених CERN у всіх наукових комітетах установ, розташованих на території росії та Білорусі (та навпаки);
  • скасувати всі заходи, спільно організовані між CERN та установами, розташованими в росії та Білорусі;
  • тимчасово зупинити надання контрактів про асоціацію як асоційованих членів персоналу CERN будь-яким новим особам, пов'язаним із національними установами в росії та Білорусі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк