08.04.2022, 13:21

Через РФ 46 країн-членів ЮНЕСКО бойкотуватимуть засідання Комітету всесвітньої спадщини

ЮНЕСКО

46 країн-членів ЮНЕСКО бойкотуватимуть засідання Комітету всесвітньої спадщини поки його очолює РФ.

46 країн світу, учасниць ЮНЕСКО, відмовилися брати участь у 45 сесії Комітету всесвітньої спадщини, поки його очолює РФ. Проведення засідання було заплановано у Казані. Сторони Конвенції про всесвітню спадщину 1972 року підписали відповідний відкритий лист через систематичне порушення росією міжнародного гуманітарного права в Україні. Про це ]]>повідомляє ]]>Міністерство культури та інформаційної політики, передає Час Пік.

Зазначається, що країни-підписанти вражені агресивними діями РФ в Україні, де понад місяць тривають інтенсивні бойові дії. Багато людей загинуло, подекуди зруйновані цілі міста.

"Цивілізований світ, який розуміє цінність культурної ідентичності для країни, солідарний з Україною. ЮНЕСКО зобов'язані не допустити головування росією 45-ю сесією Комітету Всесвітньої спадщини, а також мають перенести проведення її з Казані. російська федерація, яка завдає ударів по нашим церквам, музеям, пам'яткам, театрам за будь-який обставин немає жодного морального права продовжувати називатись учасником організації, мета якої опікуватись культурою. Натомість ми радо організуємо проведення комітету у Львові", - підкреслив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Країни-члени ЮНЕСКО, які відмовились брати участь у 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини поки його очолює російська федерація: Афганістан, Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Канада, Колумбія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Еквадор, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Нігерія, Північна Македонія, Норвегія, Перу, Польща, Португалія, Республіка Корея, Румунія, Сент-Кітс і Невіс, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Сполучене Королівство Великої, Британії та Північної Ірландії, Україна, Сполучені Штати Америки.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: