23.07.2022, 14:06

"Плювок Путіна": МЗС України відреагувало на обстріл порту в Одесі

Одесса, обстрелы

Міністерство закордонних справ України відреагувало на обстріл порту в Одесі після підписання угоди щодо експорту зерна.

МЗС закликає ООН та Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору. Про це написав речник МЗС України Олег Ніколенко, повідомляє Час Пік.

"Менше 24 годин знадобилося Російській Федерації, щоб ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному вчора в Стамбулі документі.

Російська ракета - це плювок Володимира Путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та Президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна.

Україна наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей щодо відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного", - ]]>написав ]]>Ніколенко у Facebook.

Він зазначив, що у разі невиконання досягнутих домовленостей РФ нестиме повну відповідальність за поглиблення глобальної продовольчої кризи.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак назвав ворожу атаку по Одеському морському торговельному порту після домовленостей у Стамбулі "російською дипломатичною дихотомією".

"Росіяни обстріляли Одесу ракетами. Учора Україною було домовлено про експорт зерна морем, а сьогодні росіяни б'ють по одеському порту. Це російська дипломатична дихотомія.

Терор голодом триває. Світ повинен діяти. Найкращі гарантії харчової безпеки є подвійними: ефективні санкції проти Росії та більше зброї для України", - написав Єрмак у Twitter.

Нагадаємо, 22 липня у Стамбулі підписано угоди щодо розблокування трьох українських портів для вивезення на експорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції – "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". Вранці 23 липня російські окупанти завдали ракетних ударів по Одеському морському порту.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк