19.01.2023, 22:58

9 європейських країн пообіцяли "безпрецедентно" підтримати Україну напередодні зустрічі "клубу "Рамштайн"

министы обороны ЕС

Британія, Нідерланди, Данія, Польща, Чехія, Словаччина, Естонія, Литва та Латвія підписали сьогодні, 19 січня, "Таллінську декларацію", в якій зобов'язалися спільно підтримувати Україну в її переході "від оборони до вигнання російських військ" з української землі, а також продовжувати надавати Україні безпрецедентну допомогу, зокрема основні бойові танки, важку артилерію, засоби ППО, боєприпаси та БМП для оборони України.

Згідно зі спільною заявою, опублікованою британським урядом після зустрічі в Таллінні, дев'ять європейських країн пообіцяли подальшу військову підтримку Україні, яка допоможе силам перейти до контрнаступу. Про це сьогодні повідомляють іноземні ЗМІ, передає Час Пік.

"Ми визнаємо, що озброїти Україну для витіснення Росії з її території так само важливо, як озброїти їх для захисту того, що вони вже мають", - йдеться у заяві.

Міністри оборони 9 країн також закликали інших членів НАТО та своїх партнерів "наслідувати цей приклад і якнайшвидше передати свої власні пакети допомоги для забезпечення перемоги України на полі бою у 2023 році.

Текст декларації опубліковано на офіційному сайті британського Парламенту. Під декларацією розміщено список переданої Україні військової допомоги від кожної країни.

Окрім постійної підтримки, ось що пообіцяли країни-партнери Україні (список опубліковано на сайті видання ]]>CNN]]>):

  • Данія: навчатиме українські війська. Країна надала або профінансувала військову допомогу на суму близько 600 мільйонів євро (близько 649 мільйонів доларів).
  • Чехія: збільшення виробничих потужностей для великокаліберних боєприпасів, гаубиць та бронетранспортерів; збільшити обсяг технічного обслуговування, ремонту та експлуатації.
  • Естонія: десятки 155-мм гаубиць FH-70 та 122-мм гаубиць Д-30; тисячі снарядів 155 мм артилерійських боєприпасів; машини підтримки артилерійських елементів; сотні протитанкових гранатометів Carl-Gustaf M2 з боєприпасами загальною вартістю заміни близько 113 мільйонів євро (близько 122 мільйонів доларів) та навчання сотень українських солдатів.
  • Латвія: десятки переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger; два вертольоти М-17; десятки кулеметів з боєзапасом; кілька десятків безпілотних літальних апаратів (БПЛА); запчастини для гаубиць М109 та навчання близько 2000 українських військовослужбовців за різними програмами.
  • Литва: пакет підтримки на суму 125 мільйонів євро (близько 135 мільйонів доларів), що складається з десятків зенітних знарядь L-70 із десятками тисяч боєприпасів; два вертольоти Мі-8 загальною відновною вартістю близько 85 млн євро (близько 92 млн доларів); 40 мільйонів євро (близько 43,3 мільйона доларів) на такі закупівлі, як антидрони, оптика, тепловізори та дрони, та 2 мільйони євро (близько 2,1 мільйона доларів) до Міжнародного фонду Великобританії для фінансування проєктів з придбання важкого озброєння.
  • Польща: Зенітні автомати С-60 з боєзапасом 70 000 одиниць; вже передано 42 БМП; навчальні комплекти для двох механізованих батальйонів; більше 155-мм гаубиць Krab і різних типів боєприпасів.
  • Словаччина: збільшити виробництво гаубиць, обладнання для розмінування та боєприпасів; навчати українських солдатів та розширювати навчання на вимогу України.
  • Великобританія: танки Challenger 2 з броньованими ремонтно-евакуаційними машинами; 155-мм самохідні знаряддя AS90; ще сотні броньованих та захищених машин; можливості подолання мінних полів та подолання мостів; ще десятки некерованих повітряних систем; 100 000 артилерійських снарядів; ракети керованої реактивної системи залпового вогню (GMLRS); ЗРК Starstreak; ракети ППО середньої дальності; 600 протитанкових боєприпасів Brimstone; запасні частини для ремонту до сотні українських танків та БМП; продовжити навчання солдатів та координувати роботу Міжнародного фонду для України, який разом із партнерами зібрав майже 600 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 742,7 мільйона доларів).

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк