25.02.2023, 07:37

Євросоюз погодив 10 пакет санкцій проти Росії

Евросоюз согласовал 10 пакет санкций против России

Країни Європейського Союзу погодили черговий, 10-й пакет санкцій проти РФ через її незаконне вторгнення в Україну. Рішення буде офіційно ухвалено у суботу, 25 лютого.

Країни ЄС 24 лютого за годину до опівночі (по Києву) встигли погодити 10 пакет санкцій проти РФ, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Посли ЄС узгодили 10 санкційний пакет проти РФ після довгих дискусій. Польща вважала пакет слабким, вимагаючи додати до нього обмеження щодо нафтохімічної галузі РФ, а також ще кілька "надзвичайно шкідливих" російських пропагандистів. Угорщина вимагала виключити із санкційного переліку певних осіб та не погоджувалася на термін санкцій на 9-12 місяців замість 6.

"Нарешті з'явилася угода про новий санкційний пакет ЄС щодо Росії. 10-й з початку вторгнення в Україну рівно рік тому", - написав журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у Twitter.

Як зазначає представництво Швеції в Європейському Союзі, ці санкції – найсильніші за всю історію і покликані допомогти Україні виграти війну.

"Разом держави ЄС запровадили найсуворіші та найширші санкції в історії, аби допомогти Україні перемогти у війні.

ЄС єдиний з Україною та українським народом. Ми будемо підтримувати Україну, скільки буде потрібно", - йдеться в повідомленні.

Також у представництві зазначили, що санкційний пакет включає, серед іншого, наступні пункти:

  • осилення експортних обмежень щодо товарів подвійного призначення та технологій;
  • адресні обмежувальні заходи щодо фізичних та юридичних осіб, які підтримують війну, розповсюджують пропаганду або доставляють безпілотники, які використовуються Росією у війні;
  • вжиття заходів проти російської дезінформації.

Що ще входить у 10 пакет санкцій проти РФ

За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, 10 пакет санкцій від ЄС має передбачати заборону на експорт на суму понад 11 млрд євро. Це включає:

  • заборону поставок до рф щодо 47 компонентів електроніки, які можна використовувати у системах озброєння, включно з БПЛА, ракетами та гелікоптерами;
  • заборону поставок деталей реактивних двигунів;
  • заборону на експорт спецтранспорту, деталей машин, запчастин для вантажівок тощо.

Крім того, нові санкції ЄС мають містити:

  • обмеження проти неросійських структур, які постачають до рф товари подвійного призначення;
  • обмеження діяльності російських банків "Тінькофф", "Альфа-банк" та "Росбанк" з одночасною вимогою розголосити інформацію про активи Центрального банку, аби вивчити можливість використати ці кошти для відновлення України після війни;
  • посилення звітності про заморожені активи, пов’язані з російськими компаніями та фізособами, що потрапили під санкції, а також штрафи за ненадання необхідної інформації до 50 тис. євро для фізосіб та 10% річного доходу - для юридичних осіб;
  • персональні санкції проти десятків фізичних та юридичних осіб, у тому числі військових, політиків та пропагандистів РФ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк