27.03.2023, 08:15

Путін не готовий "йти ва-банк" у війні проти України - ISW

Путин не готов "идти ва-банк" в войне против Украины - ISW

Війна триватиме доти, доки Путін вважає, що він може нав'язати Україні свою волю. Путін продовжує давати зрозуміти словом та ділом, що він не готовий до переговорів, незважаючи на невдачі його основних військових зусиль цієї зими.

Путін дає зрозуміти, що не готовий до мирних переговорів. Натомість він подвоює своє зобов'язання здолати Україну у військовому відношенні та/або затягнути війну, мобілізувавши російську оборонно-промислову базу та оновивши різні схеми мобілізації для створення нової бойової могутності. Про це ]]>йдеться ]]>у щоденному аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

"Його спроби змусити Україну та Європу капітулювати взимку ні до чого не привели, і російські зимово-весняні наступи, які повинні були убезпечити кордони Луганської та Донецької областей, досягли кульмінації. Російські військові направили переважну більшість з 300 000 резервістів, мобілізованих восени 2022 року, а також 40 000 засуджених, завербованих у ПВК "Вагнера", у багатодивізійний наступ по всій лінії фронту в Луганській та Донецькій областях. Результати цих зусиль не вражають...

Російські війська не здобули значних успіхів у Луганську...

Наступ на Вугледар у західній частині Донецької області не приніс практично жодних результатів при приголомшливих витратах живої сили та техніки...", - йдеться у звіті ISW.

На думку аналітиків ISW, це був би слушний момент для Путіна, щоб зробити висновок, що Росія не може силою нав'язувати свою волю Україні й що він має шукати компромісне рішення. Однак Путін явно не дійшов такого висновку.

Експерти вважають, що успішна серія українських контрнаступів необхідна, але недостатня для того, щоб "переконати Путіна розпочати переговори на умовах, відмінних від досягнення всіх заявлених ним цілей". Є підстави очікувати, що українські сили справді можуть досягти успіху за рахунок контрнаступів.

Однак, поки не ясно, чи змириться Путін колись із цими військовими реаліями. Врегулювання шляхом переговорів може виявитися недосяжним, оскільки Путін не сприйме того факту, що він не може насправді завоювати Україну.

"Проте не факт, що Путін продовжуватиме битися, хоч би чого це коштувало, до самої своєї смерті. Він демонстративно й на диво утримувався від того, щоб йти ва-банк у цій війні від самого її початку...

Якщо залишити осторонь сталіністську риторику Путіна, він продемонстрував вражаючу стурбованість небезпекою надто далекого зайти Росії та створити загрозу стабільності свого режиму...

Проте Путін зараз не ставить на стіл жодних умов для переговорів, окрім повного успіху Росії...", - йдеться у звіті ISW.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк