11.04.2023, 22:45

Чи вплине витік секретних документів Пентагону на весняний контрнаступ ЗСУ: три версії

Олег Білоусов | Всі новини автора
контрнаступ ЗСУ

Розслідування уряду США щодо витоку секретної інформації Пентагону набирає обертів. Новини про «секретний злив» заполонили інфопростір. Пентагон вже перевіряє, як витік вплине на національну безпеку США, а Міністерство юстиції починає кримінальне розслідування щодо того, хто міг стояти за зломом. Різні партії документів з’являлися в мережі інтернет поетапно, деякі з них були опубліковані більше місяця тому, але широко оприлюднені лише наприкінці минулого тижня. На цей час високопоставлені чиновники оборони мало уявляють, хто міг стояти за витоком секретної інформації. На тлі цього розголосу у багатьох українців виникає закономірне питання: як «злив» секретної інформації може вплинути на контрнаступ Збройних сил України, який готується командуванням для повернення окупованих територій?

Ці та інші новини України та світу можна докладно прочитати на порталі LIGA.net.

Що у документах?

Згідно з документами, на які посилається The Washington Post, Київ планує повернути свої території на сході країни, а також має намір просунутися на південь, щоб відрізати російську армію від Криму. Однак, як повідомляє газета, контрнаступ ЗСУ швидше за все принесе лише «скромні територіальні придбання». Річ у тім, що у надсекретних документах нібито зазначається, що поєднання укріпленої російської оборони та недостатнього постачання та підготовки українських військ «ймовірно уповільнить просування та збільшить втрати під час контрнаступу». Такі прогнози підтверджує і Національна рада з розвідки, згідно з якою Україна навряд чи поверне собі стільки території, скільки звільнила внаслідок осіннього контрнаступу.

Справжність документів легко піддати сумнівам: наприклад, у російських Telegram-каналах поширюються чітко підроблені версії документів, які суттєво занижують втрати російської армії, а втрати України – навпаки, завищують. Проте Пентагон все ж таки почав розслідування витоку та його масштаби, адже він може загрожувати національній безпеці та розповсюджувати дезінформацію.

Чи завадить витік інформації контрнаступу?

  • Версія № 1: Не вплине

Українські офіційні особи не сперечаються з американською оцінкою, але зазначають, що на кінець контрнаступу більше вплинуть затримки з постачанням західної зброї.

Так, наприклад, секретар РНБО України Олексій Данілов в інтерв'ю німецькому виданню Tagesschau заявив, що цей факт аж ніяк не зможе вплинути на плани командування, адже вся інформація про це надсекретна, а дані розвідки, які потрапили в мережу, не завадять контрнаступу, тому що про це було відомо набагато раніше. Крім того, за його словами, Генштаб має декілька робочих версій контратак, а рішення про початок реалізації будь-якого варіанту буде ухвалено в останній момент. Данілов наголосив, що вище військове командування може змінити точний план за тиждень до початку операції.

  • Версія № 2: Проблема

Проте полковник СБУ у відставці Роман Костенко, секретар комітету Ради з нацбезпеки, вважає, що злиті розвіддані можуть суттєво вплинути як на планування контрнаступальних операцій, так і на сам перебіг війни України з Росією.

На його думку, яку він висловив у коментарі LIGA.net, це «велика проблема», бо якщо противник дійсно має такого роду інформацію, він може нею скористатися, а це призведе до порушення планів командування щодо місця та порядку залучення Сил оборони до спротиву російським військам.

Крім того, Костенко вважає, що якщо інформація достовірна, українські союзники мають докласти всіх зусиль, аби зрозуміти, про що ще відомо противнику, наскільки системними та глибокими даними він володіє та як він їх отримує.

  • Версія № 3: Страх росіян

Аналітики ISW вважають, що незалежно від справжності оприлюднених документів, вони підкреслюють страх перед майбутнім українським контрнаступом, який проник в російську провоєнну спільноту. Наприклад, декілька відомих російських воєнних блогерів хоча і припустили підробку документів, та все ж таки охрестили її дезінформацією, яка має на меті ввести в оману російське військове командування. Дехто з них вважає, що це такий український інструмент ІПСО, який навмисне поширює фейки перед початком серйозних контратак. Однак всі вони закликають своїх підписників проявляти максимум обережності при обговоренні можливих напрямків контрнаступу ЗСУ.

«Таким чином, публікація NYT виявила значну точку невралгії в російському інформаційному просторі, а відповіді на документи свідчать про те, що російські мілблогери, можливо, дедалі більше переглядають обґрунтованість своїх власних оцінок і спекуляцій щодо будь-яких потенційних українських контрнаступів і своєї здатності прогнозувати українські операції», – зазначається у звіті ISW.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк