13.04.2023, 08:05

Жорстока страта українського військовополоненого: реакція світових політиків

Иллюстративное фото / Открытый источник

Керівництво України та громадськість закликали світ дати оцінку страти українського військовополоненого та відповідальності РФ за черговий акт геноциду.

Російські провоєнні Telegram-канали ввечері 11 квітня почали розповсюджувати відео з черговою стратою, ймовірно, українського військовополоненого. Один з оккупантів армійським ножем відрізає голову ще живому чоловікові, повідомляє Час Пік.

Україна звернулася з листами до Верховного Комісару ООН з прав людини, Моніторингової місії ООН в Україні, Генерального секретаря ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста у зв'язку з публікацією кадрів страти українських військових.

"Є те, що нікому у світі неможливо ігнорувати: як легко ці звірі вбивають.

Це відео... страти українського полоненого... Світ повинен бачити. Це відео Росії, якою вона є.

Що це за істоти. Для них немає людей. Син, брат, чоловік... Чиясь дитина...

Це відео Росії, яка намагається зробити саме це новою нормою – таку звичку знищувати життя. Це не випадковість. Це не епізод. Так було раніше. Так було в Бучі. Тисячі разів.

Кожен повинен реагувати. Кожен лідер. Не чекати, що це забудеться, що мине час.

Ми нічого не збираємся забувати. І прощати вбивцям. Законна відповідальність буде за все...", - сказав у своєму відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що глибоко шокований стратою українського військовополоненого. Він заявив, що всі винні мають понести відповідальність.

"Глибоко шокований жорстоким відео обезголовлення українського військовополоненого. Це жахливе порушення Женевських конвенцій. Усі винуватці та співучасники воєнних злочинів мають бути притягнуті до відповідальності", – написав Борель у Twitter.

Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша налякало відео страти українського військовополоненого. За словами прес-секретар генсека ООН Стефана Дюжарріка, після перегляду відео з жорстокою стратою Гутерреш вимагав притягти до відповідальності всіх винних.

Президент Чехії Петр Павел також відреагував на цинічні кадри страти українського полоненого російськими військовими. За його словами, якщо підтвердиться, що відео справжнє, то Росії місце в одному ряду з "Ісламською державою" – міжнародною терористичною організацією.

"Якщо це підтвердиться, це поставить російських солдатів поряд із "Ісламською державою", яку ми всі повинні засудити", - сказав Петр Павел на прес-конференції після першого засідання Ради безпеки Чехії, яке він провів на посаді президента.

Нагадаємо, ввечері 11 квітня в інтернеті було опубліковано відео, на якому російський окупант обезголовлює живого українського військовополоненого.

У Міноборони України заявили, що відео страти українського військовополоненого російськими окупантами ретельно вивчають усі компетентні органи, щоб ідентифікувати військових злочинців та їхню жертву. Про це в Telegram написала заступник міністра оборони Анна Маляр.

Служба безпеки України розпочала розслідування жорстокої страти.

"Учора в Мережі з’явилося відео, як російські окупанти проявляють свою звірину сутність – жорстко катують українського полоненого та відрізають йому голову. Служба безпеки України розпочала досудове розслідування цього воєнного злочину за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України", - йдеться у повідомленні прес-служби СБУ.

Радник керівника Офісу президента Дарія Зарівна вважає, що відео з жорстокою стратою українського воїна російськими окупантами є інформаційно-психологічною спецоперацією (ІПСО) Росії з метою залякування.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк