03.05.2023, 09:15

"По сопатці на розмах": Кох щодо голосування Китаю за резолюцію ООН, в якій РФ названо агресором

Владимир Путин и Си Цзинпинь / Фото: Sergei Karpukhin/Pool/REUTERS

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про співпрацю Організації Об'єднаних Націй та Ради Європи, в якій Росію називають агресором. Представник КНР в ООН від імені своєї країни проголосував за резолюцію, яка містить жорсткі формулювання щодо РФ через її вторгнення в Україну та Грузію.

Це вперше, коли Китай підтримав формулювання із засудженням Росії. Нагадаємо, КНР – один із п'яти постійних членів Радбезу ООН, тому має право ветувати проєкт будь-яких змістовних резолюцій ООН, повідомляє Час Пік.

Як зазначив політолог, директор Центру прикладних політологічних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, "це знакова подія", бо це вперше, коли Китай підтримав резолюцію, в якій йдеться про агресію РФ проти України та проти Грузії. Також резолюцію підтримали країни, які є союзними чи лояльними Росії – Казахстан, Вірменія та Бразилія.

За словами Фесенка, голосування Китаю могло бути певним сигналом РФ, що "Росія щось зробила не те" й Китай "чимось незадоволений". Цікаво буде подивитися, як на це відреагує Росія, зазначив політолог.

Як пише публіцист та колишній віце-прем'єр російського уряду Альфред Кох, "плешивий чорт отримав по сопатці на розмах, смачно, від щирого серця".

"Це означає, що дрейф Китаю у бік України - це не ілюзія. І дзвінок Сі Цзіньпіна Зеленському був не випадковістю і не даниною ввічливості, а усвідомленим жестом...

В ООН голосували резолюцію, присвячену питанням взаємодії ООН та Ради Європи. У документі А/77/L.65 "Співпраця між ООН та Радою Європи" йдеться про "безпрецедентні виклики", які стоять перед Європою "після агресії Російської Федерації проти України, а раніше проти Грузії". Резолюція також закликає "відшкодувати збитки", завдані жертвам російської військової агресії, та "притягувати до відповідальності всіх тих, хто винний у порушенні норм міжнародного права".

"За" проголосували Китай, Бразилія, Індія та Туреччина. Тобто ті країни, які Кремль облизував й  намагався подати справу таким чином, що не всі у світі "танцюють під дудку Заходу", але деякі здатні й на "розумний підхід". Більше того: за резолюцію проголосували усі (!) пострадянські республіки, окрім Узбекистану та Таджикистану. У тому числі Вірменія, та Казахстан (!)", - написав Кох у ]]>Telegram]]>.

Нагадаємо, загалом резолюцію, присвячену співпраці ООН із Радою Європи, підтримали 122 країни. Спроба Росії зняти згадку про агресію щодо України провалилася.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк