07.05.2023, 09:45

Пригожин і Кадиров хочуть звинуватити Міноборони РФ та Шойгу в невдачах в районі Бахмута - ISW

Евгений Пригожин и Рамзан Кадыров

Лідер терористичної ПВК "Вагнера" Євген Пригожин та голова Чеченської республіки Рамзан Кадиров заявили про намір 10 травня замінити сили "Вагнера" у Бахмуті на чеченські війська "Ахмат". Ці резонансні заяви можуть свідчити про те, що "союзники" готують ґрунт для звинувачення Міноборони РФ та Шойгу за провал РФ у районі Бахмута.

Пригожин і Кадиров, ймовірно, прагнуть представити Міноборони РФ і регулярні російські війська неефективними та створити умови, щоб покласти провину за будь-які невдачі Росії в районі Бахмуту на Міноборони РФ. Про це ]]>йдеться ]]>в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

"Пригожин опублікував 6 травня листа міністру оборони Росії Сергію Шойгу, в якому говориться, що "Вагнер" передасть свої позиції підрозділам "Ахмата" рівно опівночі 10 травня, коли, за словами Пригожина, "Вагнер" повністю вичерпає свій бойовий потенціал. Пригожин висловив упевненість, що сили "Ахмата" зможуть захопити 2,5 квадратних кілометри Бахмута, що залишилися під контролем України. Кадиров відповів Пригожину, заявивши, що він надіслав листа президенту РФ Володимиру Путіну, в якому повідомив про свою готовність взяти Бахмут, і заявив, що чеченські підрозділи вже розробляють з Міноборони РФ стратегію, як помінятися позиціями з ПВК "Вагнера", - йдеться у звіті ISW.

Аналітики ISW вважають, що Пригожин і Кадиров, ймовірно, прагнуть представити міноборони РФ та регулярні російські війська неефективними та покласти провину за будь-які невдачі в районі Бахмуту на Міноборони РФ.

Кадиров, своєю чергою, міг би отримати вигоду з позитивного репутаційного ефекту від вступу у таку гучну операцію, спираючись на особисту популярність Пригожина.

"Перехід від військ Вагнера до військ Ахмата також може створити умови для того, щоб звинуватити Міноборони РФ у невдачах в майбутньому - якщо сили Ахмата зіткнуться з тими ж труднощами, що й війська Вагнера, і не зможуть повністю захопити Бахмут, Пригожин та Кадиров цілком можуть звинуватити Міноборони в нездатності адекватно підтримувати їх зусилля. Як альтернатива, якщо Міноборони РФ завадить силам Ахмата замінити Вагнера (оскільки неясно, чи зможуть Пригожин і Кадиров виконати цей маневр без будь-якої підтримки Міноборони РФ, як вони заявляють), два силовика та їхні союзники, ймовірно, висуватимуть гіпотезу про те, що якщо б Міноборони підтримало маневр, чеченські війська швидко захопили б Бахмут", - йдеться у звіті ISW.

На думку експертів, хоча потенційне розгортання "ахматівських" військ у Бахмуті могло б деякою мірою збільшити бойову міць РФ, заяви Пригожина і Кадирова сильно перебільшені.

"Сили "Ахмат" були розгорнуті по всій Україні, переважно в районі Білогорівки в Луганській області та в окремих районах на півдні, протягом 2023 року, але не брали участь у вирішальних наступальних операціях. Таким чином, чеченські сили, які будуть розгорнуті в Бахмуті, швидше за все, значно свіжіше й менш деградували, ніж сили Вагнера, які залишалися на фронті протягом кількох місяців.

Однак припущення Кадирова про те, що "Ахмат" зможе швидко просунутися у Бахмуті й зайняти його "за лічені години", є типовими кадировськими хвастощами й ігнорує тактичну ситуацію в Бахмуті", - йдеться у звіті ISW.

Наголошується, що Міноборони РФ ще не відреагувало на скоординовані заяви Пригожина і Кадирова про Бахмут й, "можливо, було захоплено зненацька".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк