20.05.2023, 15:28

"План протидії та підтримка України у боротьбі проти РФ": Країни G7 ухвалили важливе рішення 

саміт

Лідери країн G7 за підсумками саміту в Хіросімі оприлюднили спільне комюніке, в якому пообіцяли непохитну підтримку Україні у війні з Росією та ухвалили план протидії ризикам, які виникли через російське "озброєння енергетики".

Про це повідомляє видання ]]>CNN]]>, передає Час Пік.

Відтак лідери США, Франції, Великої Британії, Німеччини, Японії, Італії та Канади, назвали війну, розв'язану РФ, серйозним порушенням міжнародного права, зокрема Статуту Організації Об'єднаних Націй.

"Жорстока агресивна війна Росії є загрозою всьому світу в порушення фундаментальних норм, правил і принципів міжнародного співтовариства. Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку України доти, поки це необхідно для встановлення всеосяжного, справедливого та міцного миру", — сказано в офіційному повідомленні.

Країни просять КНР тиснути на країну-агресорку Росію, аби Кремль "негайно, повністю і беззастережно вивів свої війська з України" і припинив військову агресію. 

"Ми заохочуємо Китай підтримувати всеосяжний, справедливий і міцний мир, заснований на територіальній цілісності та принципах і цілях Статуту ООН, у тому числі шляхом прямого діалогу з Україною", - йдеться в комюніке.

Західні лідери сподівалися, що китайський лідер Сі Цзіньпін може використати свої тісні стосунки з Путіним, щоб припинити війну. Аналітики кажуть, що на даному етапі такий результат малоймовірний, враховуючи інтереси Пекіна у збереженні відносин з Росією.

Китай намагався представити себе миротворцем у конфлікті, але все ще не закликає Росію вивести свої війська з території України.

Політики погодилися "підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно перед обличчям незаконної агресивної війни РФ".

"Ми зобов’язуємося посилити нашу дипломатичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку для України, щоб збільшити витрати для Росії та тих, хто підтримує її військові зусилля", - заявили в групі.

Зазначається, що лідери G7 рішуче виступають проти того, що Росія використовує енергетичну й економічну залежність.

"Ми будемо працювати разом, щоб гарантувати, що спроби використати економічну залежність як зброю, змушуючи членів G7 і наших партнерів, включаючи малі економіки, підкорятися і підкорятися, зазнають невдачі й зіткнуться з наслідками", - йдеться в заяві.

Як пише видання, Кремль вже давно звинувачують в "озброєнні" енергетики, а також маніпулюванні цінами й поставками для отримання політичних важелів впливу.

Відзначимо, що з початку російського повномасштабного вторгнення на територію України, Європа поступово почала відмовлятись від енергоносіїв країни-агресора.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також:

США та Канада ввели черговий пакет санкцій проти Росії

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк