01.07.2024, 09:18

Як перемога Марін Ле Пен на виборах змінить ситуацію для України та Франції

Ле Пен

У разі перемоги Марін Ле Пен на парламентських виборах у Франції, країна може стати першою великою державою Європейського Союзу, де уряд буде сформовано ультраправою силою – партією "Національне об'єднання". Ця партія відома своїм скептицизмом та негативним ставленням до надання воєнної допомоги Україні.

Про це в неділю, 30 червня, повідомило BBC.

Політична ситуація у Франції

Якщо "Національному об’єднанню" вдасться здобути більшість у парламенті, Марін Ле Пен, ймовірно, не стане очолювати уряд, оскільки зберігає президентські амбіції. У такому випадку прем'єр-міністром може стати 28-річний Жордан Барделла, офіційний лідер партії. Формування уряду під керівництвом Барделли означатиме початок періоду "співіснування" президента та прем'єра з різних політичних сил, чого у французькій політиці не було вже 22 роки.

Якщо "Національне об'єднання" не здобуде абсолютної більшості, але знайде союзників для формування уряду, наприклад, серед партії "Республіканці", Барделла обіцяв не претендувати на посаду прем'єра. Тоді керівником уряду може стати технократ чи компромісний політик, який реалізовуватиме частково програму партії Ле Пен.

Можливий політичний хаос

Ще одним сценарієм є політичний хаос, який може виникнути, якщо жодна політична сила не здобуде більшості та не вдасться домовитися про коаліцію. У такому випадку країна опиниться в підвішеному стані, з якого важко буде вийти. Згідно з Конституцією, президент може розпустити новообраний парламент лише через рік після його роботи. Вирішити кризу раніше можна лише через відставку президента, оскільки новообраний президент має право розпустити парламент після інавгурації.

Як перемога Ле Пен вплине на підтримку України

За час президентства Еммануеля Макрона, з 24 лютого 2022 року по 1 травня 2024 року, Україна отримала від Франції озброєння та воєнну допомогу на суму понад п'ять мільярдів євро. До цього озброєння входили самохідні артилерійські установки CAESAR, ракети CROTALE, MISTRAL, SCALP та високоточні боєприпаси AASM. Французькі інструктори також навчили 12 тисяч українських військових.

Ле Пен та її партія виступають проти введення французьких військ до України, поставок ракет далекого радіусу дії та військової техніки, яка може безпосередньо вдарити по російських містах. Вони також проти членства України в НАТО та ЄС.

Перемога Ле Пен може призвести до обмеження певних видів підтримки України. Новий уряд може блокувати деякі зовнішньополітичні ініціативи президента Макрона щодо України. Хоча про повне припинення підтримки не йдеться, здобуття деяких видів озброєння може стати для української дипломатії більш складним завданням.

Нагадаємо, дострокові парламентські вибори у Франції проходять у два тури. Перший тур відбувся 30 червня, а другий заплановано на 7 липня. У першому турі партія "Національне об’єднання" Марін Ле Пен отримала 34% голосів виборців, тоді як керівна партія президента Емманюеля Макрона здобула лише 21,5%.

Читайте також: МЗС Ізраїлю відповіли на попередження Ірану щодо можливої операції в Лівані

Досвід та правила економії на ремонті квартири від молодої сім'ї

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк