02.07.2024, 08:29

РФ очолила Радбез ООН: чи це вплине на щось, проаналізували в ISW

Россия на месяц возглавит Совет Безопасности ООН

З 1 липня Росія на місяць очолить Раду Безпеки ООН. На цій посаді РФ змінила Південну Корею. У Статуті ООН не прописано, що країна, яка веде війну, може бути обмежена у своїх правах.

Росія 1 липня вперше з квітня 2023 року прийняла на себе місячне головування у Раді Безпеки ООН. Скоріш за все, Росія скористається ситуацією. Про це ]]>йдеться ]]>в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Аналітики ISW припускають, що РФ використовуватиме цю позицію у своїх інтересах.

"Росія прийняла на себе місячне головування в Раді Безпеки ООН 1 липня вперше з квітня 2023 року і, швидше за все, використовуватиме цю посаду як базу для проєктування сили в міжнародній системі, як це було історично", - йдеться у звіті ISW.

Так, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров головуватиме на дебатах у РБ ООН 16 та 17 липня.

За оцінками ISW, під час головування РФ у квітні 2023 року Росія використала своє головування в РБ ООН для просування кількох наративів щодо бажаного впливу Росії у міжнародній системі.

"Декілька високопоставлених російських чиновників нещодавно запустили інформаційні операції, спрямовані на те, щоб зняти з себе відповідальність за документально підтверджені порушення міжнародного права, вчинені Росією в Україні, ймовірно, для того, щоб створити умови для майбутнього головування в РБ ООН", - йдеться у звіт ISW.

Багато дипломатів запевняють, що роль голови Ради безпеки ООН дещо перебільшується і якихось особливих повноважень він не має. Росія як голова Ради безпеки не зможе впливати на порядок денний. Що стосується блокування невигідних для РФ рішень, то вона і без статусу голови на правах постійного члена Ради безпеки може голосувати проти та накладати вето, що й робить регулярно.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк