05.07.2024, 20:31

Марін ле Пен заявила про блокування дозволу Україні бити французькою зброєю по РФ в разі перемоги її партії на виборах

Марін ле Пен

Лідерка французької ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен заявила, що у випадку перемоги її партії на парламентських виборах, прем'єр-міністр від ультраправих не дозволить Україні використовувати французьку далекобійну зброю для ударів по Росії.

Ця заява пролунала в інтерв'ю для CNN, передає Час Пік.

Ле Пен пообіцяла, що прем'єр-міністр від її партії заборонить Києву застосовувати французьку далекобійну зброю для ударів по російській території. Вона також наголосила, що прем'єр від ультраправих буде перешкоджати припущенням президента Франції Еммануеля Макрона про можливе розміщення французьких військ на українській землі.

"Якщо Еммануель Макрон захоче відправити війська в Україну, а прем'єр-міністр буде проти, то війська не будуть відправлені в Україну. Останнє слово за прем'єр-міністром", – зазначила Ле Пен.

Згідно з опитуваннями, "Національне об'єднання" може отримати найбільшу частку місць у Національних зборах, хоча ймовірно не досягне абсолютної більшості. У такому випадку, Макрон, швидше за все, запропонує ультраправим можливість обрати наступного прем'єр-міністра країни.

Ле Пен також додала, що дозвіл Україні на використання французьких ракет дальнього радіуса дії на російській території буде скасовано, якщо її партія здобуде перемогу. Ця заява контрастує з позицією Макрона, який був одним з перших лідерів, що публічно дозволив Україні використовувати західну зброю для ударів по Росії.

Вона також підкреслила, що її "червоною лінією" щодо України є недопущення того, щоб Франція стала "воюючою стороною" в конфлікті через використання французьких ракет дальнього радіуса дії проти цілей на російській території.

Ле Пен раніше потрапляла в скандали, пов'язані з Росією. Вона вихваляла Путіна, відмовлялася засудити анексію Криму у 2014 році та брала значні позики у російських банках.

На додаток до цього, Міністерство закордонних справ Росії опублікувало фотографію Ле Пен на Х, заявивши, що французькі виборці прагнуть "звільнитися від диктату Вашингтона і Брюсселя". Ле Пен відреагувала, назвавши це втручанням у французькі внутрішні справи та неприйнятним актом.

Ця заява Ле Пен викликала широкий резонанс у Франції та за її межами, підкреслюючи складність і напругу в міжнародних відносинах на тлі російсько-українського конфлікту.

Читайте також: У липні Україна отримає велику кількість дронів від Латвії: скільки БПЛА поставлять ЗСУ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк