05.07.2024, 22:20

Латвія у липні передасть Україні понад 2500 дронів на 4 млн євро

латвія

Латвія підготувала нову партію допомоги для України, що включає 2500 безпілотників, які будуть надані поступово протягом липня в рамках "коаліції дронів", очолюваної Латвією.

Про це повідомило Міністерство оборони Латвії 5 липня, передає Час Пік.

Наступна партія бойових дронів різних типів та призначення – всього понад 2500, виготовлених сімома латвійськими компаніями – буде поставлена поступово протягом липня.

"Перша поставка з цієї партії – 300 дронів – надійде у найближчі кілька днів", – йдеться у комюніке.

Загальна вартість систем становить близько 4 млн євро.

"Коаліція дронів починає діяти... Разом з іншими учасниками ініціативи ми постійно працюємо над постачанням Україні бойових дронів різного призначення відповідно до поточних потреб і вимог української армії. Паралельно значні кошти вкладаються у подальші розробки та застосування", – зазначив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс.

На 2024 рік Міністерство оборони Латвії виділило 20 млн євро на заходи в рамках "коаліції дронів", з яких понад 10 млн євро призначені для закупівлі дронів у латвійського оборонпрому.

У квітні та травні Латвія передала Україні 135 бойових дронів різного призначення та засоби РЕБ загальною вартістю близько 1 млн євро.

Пріоритетом у поставках на цей рік будуть FPV-дрони.

Заплановані закупівлі розділені на кілька партій, щоб дати виробникам можливість поступово розширювати виробничі потужності, а також адаптувати та вдосконалювати зразки.

Міністерство оборони Латвії зазначає, що на даний момент до "коаліції дронів" входять 14 країн. Окрім Латвії, яка відіграє лідерську роль, це також сусідні Естонія та Литва, а також Польща, Велика Британія, Данія, Швеція, Франція, Німеччина, Нідерланди, Канада та Австралія. Ці країни зібрали понад пів мільярда євро для постачання безпілотників Україні та працюють над створенням спільного фонду, що дозволить швидше та ефективніше фінансувати виробництво безпілотників.

Читайте також: Марін ле Пен заявила про блокування дозволу Україні бити французькою зброєю по РФ в разі перемоги її партії на виборах

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк