16.07.2024, 21:09

США підтримують ініціативу України щодо запрошення Росії на другий Саміт миру

Марина Гончар | Всі новини автора
сша

Сполучені Штати Америки підтримують Україну у її ініціативі запросити Росію до участі у другому Саміті миру.

Про це повідомив речник Державного департаменту США Метью Міллер під час пресконференції, передає Час Пік.

Міллер зазначив, що будь-які рішення щодо дипломатичних переговорів повинні прийматися Україною, а не Сполученими Штатами чи будь-якою іншою країною, яка не є стороною конфлікту. Він підкреслив, що Вашингтон вже обговорював можливість запрошення Росії на Саміт миру з Києвом.

"Це те, що ми з ними обговорювали... Як їхній партнер та прихильник, ми підтримаємо їх, якщо це той шлях, який вони оберуть. Ми завжди давали це зрозуміти", – сказав Міллер.

Міллер також висловив сумніви щодо готовності Росії до справжніх дипломатичних зусиль. Він нагадав, що Росія відмовилася від дипломатичних пропозицій на початку війни та вирішила вдертися в Україну, і ця позиція, на жаль, не змінилася.

"Це було зрозуміло на початку цієї війни, коли ми вдавалися до дипломатії, а Кремль від неї відмовився та вторгся, і це, схоже, залишається вірним і сьогодні", – зауважив Міллер.

Представник Держдепу підкреслив, що у цій війні між Україною та Росією є фундаментальна різниця: одна сторона є агресором, а інша – жертвою. Тому Сполучені Штати розглядають Україну, як жертву агресії, інакше, ніж Росію.

"Саме Росія розпочала цю війну, Росія окупувала території України, Росія продовжує наступати, і Росія могла б закінчити конфлікт сьогодні, відійшовши назад до своїх кордонів", – наголосив він.

Нещодавно президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність присутності представників Росії на другому Саміті миру. А заступник голови Офісу президента Ігор Жовква повідомив, що Україна прагне провести другий Саміт миру до кінця поточного року.

Нагадаємо, учасники Глобального саміту миру, що проходив у червні у Швейцарії, оприлюднили спільне комюніке, в якому визначили основи миру. Це стало важливим кроком у пошуку дипломатичних рішень для припинення конфлікту та встановлення тривалого миру в регіоні.

Таким чином, підтримка Сполучених Штатів ініціативи України щодо залучення Росії до другого Саміту миру є ще одним свідченням тісної співпраці та солідарності між Вашингтоном і Києвом у їхніх зусиллях досягти справедливого та стійкого миру.

Читайте також: Україна попереджає Білорусь про наслідки підписання угод з окупаційною "владою" Криму: що відомо

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк